MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark

Zo kies je jouw geschikte marketingbureau

Je zoekt een nieuw marketingbureau. Nu vind je het lastig om door marketingpraatjes heen te prikken. Laat staan die van hen, de marketing professionals? Het is heel begrijpelijk dat je je afvraagt hoe je het juiste marketingbureau voor jouw uitdaging op voorhand herkent. Of hun belofte kunt onderscheiden van minder geschikte specialisten.

In dit artikel lees je hoe ook jij de marketingbureaus die het geheim van online marketing zeggen te kennen, herkent. Zo maak jij een weloverwogen keuze voor een partij die jou past.

Growth Marketing uitdaging

Een kritische blik

Het vinden van de juiste marketingpartner is een belangrijke beslissing die grote impact heeft op de groei van jouw bedrijf. Én op het sentiment van je team. Als bedrijf wil je investeren in marketing om je doelstellingen te behalen en daarbij is de hulp van een absolute specialist op het gebied van online marketing waardevol. Maar de resources en energie die dit vergt van je collega’s is uiteindelijk vaak leidend.

Wees kritisch bij het kiezen van je marketingpartner. Wij marketeers kennen tenslotte de kracht van een goede verkooptruc en de kunst van het beïnvloeden als geen ander. Toch is het opvallend hoeveel marketingpartijen koude acquisitie doen, terwijl zij zeggen het geheim van online marketing zeggen te kennen – niet? Als groei gedreven club weten wij dat zij vaak gaan voor een quick fix of geven garanties waar zij eigenlijk niet aan kunnen voldoen. Is dit erg? Niet per se. Is dit houdbaar, laat staan schaalbaar op de lange termijn? Wij geloven van niet.

Groei gaat nóóit vanzelf. Het vergt een investering en inspanning van jouw bedrijf én je marketingpartner om succesvol te zijn. Het is belangrijk dat zij jou uit de comfort zone halen. Het vertrouwen geven om (afgewogen) risico te aanvaarden én nieuwe strategieën en tactieken te implementeren. Zo realiseer je in onze ogen groei.

Betrouwbaarheid zorgt voor schaalbaarheid

Fact; een betrouwbare marketingpartner neemt nooit genoegen met enkel alleen jullie kortetermijndoelstellingen. Een betrouwbare partner kent de doelstellingen van het bedrijf en heeft aandacht voor de langetermijnvisie. Alleen zo ben je in staat in uitdagende tijden – of verandering in de markt – om obstakels te overwinnen. Een goede partner werkt samen aan het ontwikkelen van een strategie die past naadloos aansluit op jouw specifieke situatie en doelstellingen van het bedrijf, en niet te vergeten; capaciteiten.

Bij het kiezen van een marketingpartner is het daarom zaak eerst goed de eigen ambities, het eigen vermogen en doelstelling voor marketing in kaart te brengen. En te inventariseren op welke online marketing specialismen er behoefte is aan ondersteuning. Strategie, tactiek, (sales) funnels, SEO, SEA of Social advertising. Bij het selecteren van een potentieel bureau is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat een marketingbureau belooft, maar ook naar wat ze écht kunnen bieden. En wat hun ervaringen en referenties zijn bij jouw uitdaging. Hoe denken zij; kanaalspecifiek én marketing funnel overstijgend.

Zo kies je altijd voor een marketingpartner die overzicht behoud op alle marketingdisciplines en ROI, en bovenal bereid is samen te werken met jouw andere marketingpartijen. Door op deze manier te werk te gaan kan jij opschalen en de gewenste doelstellingen behalen.

Groeien doe je samen

Wil je zelf graag gas geven, maar gaat je bureau wat terughoudend te werk? Dan wordt het nooit een goede match. Of heb jij juist een bepaald budget en komt het bureau vooral met kostbare ideeën? Idem dito. Je weet pas dat je met een goed bureau werkt als je elkaar écht goed kent. Jullie hebben duidelijke werkafspraken en kennen elkaars werkethiek. En nog belangrijker: beide partijen kunnen zich vinden in elkaars kernwaarden. Dit zorgt ervoor dat je sneller tot de goede inzichten komt. Waar je samen mee vooruit kunt gaan.

Kijk dus niet alleen maar naar de kennis binnen het bureau. Lees over hun werkwijze. Leer de gezichten achter het bureau kennen. Ontdek hun interessegebieden. Een goed bureau helpt namelijk niet alleen joúw merk groeien. Jij zorgt óók voor de groei van het bureau.

Red flags van marketingbureaus

Bergen beloofd krijgen, maar uiteindelijk aan de voet blijven staan. Wij krijgen jeuk van onderstaande ‘beloftes’. Niet omdat hier nóóit goede intenties achter kunnen zitten. Maar wél omdat dit niet gebaseerd kan zijn op een duurzame relatie.

Let op onderstaande red flags:

  • Marketingbureaus die quick fixes beloven zijn niet gericht op lange termijn relaties.
  • Bureaus die resultaat beloftes doen die ze vaak niet kunnen waarmaken. Maar wel laten betalen.
  • Partijen die geheimzinnig doen over hun strategie en huiverig zijn om informatie te delen met klanten. Zij willen niet dat hun klanten ’te slim’ worden.
  • Sommige partijen sturen push-mails en beloven indirect de quick fix.
  • Gratis quickscans bieden zeker bruikbare inzicht. Maar: let erop dat dit niet té gefocust is op slechts 1 expertise.
  • “No cure no pay” – deze bureaus kiezen vaak voor quick fixes en investeren niet in langetermijnstrategieën.
  • Bedrijven die met een basisfee werken en prestatiebeloningen afspreken, kiezen hun klanten zorgvuldig uit en bieden dit pas aan na uitgebreide verkenning van de samenwerking.

Goede marketing bureaus kijken naar de impact van verbeteringen en bepalen de prioriteit op basis daarvan. En gelukkig: daar zijn er óók genoeg van!

Zo toets je het geschikte marketingbureau

Sterke agencies positioneren zich op een manier die jou aanspreekt, zonder dat zij daarbij schreeuwen dat ze de beste zijn of gebruik te maken van koude acquisitie. Ze geven vertrouwen en denken met je mee. Om te toetsen of een marketingbureau bij jou past, kun je een aantal eenvoudige vragen stellen – zoals je dit in de kroeg ook zou doen – en simpelweg hun reactie daarop observeren.

Vraag bijvoorbeeld naar de risico’s en of ze daarbij jouw verwachtingen eerlijk managen. Let op hoe ze tot hun advies aan komen: stellen ze geïnteresseerde open vragen of geven ze vooral direct advies zonder jouw situatie in kaart te brengen? Vraag eens waar hun marketingkennis vandaan komt en hoe ze jullie bedrijf en markt zien. Maar maak vooral kennis met meerdere mensen in de organisatie en betrek anderen uit jouw organisatie bij de beslissing.

Het is belangrijk dat een marketingbureau oprecht begrijpt wat jullie doen. waar jullie voor staan, wat jullie ambities zijn en wat voor jullie belangrijk is in een samenwerking. Vertrouw op een goede klik met één persoon, maar onderzoek of de andere mensen in de organisatie net zo bekwaam en enthousiast zijn en of zij als team, met hun eigen werkwijze, passen bij jullie als organisatie.

In a nutshell

Kies altijd voor een partner die begrijpt wat jouw behoeften zijn en kan helpen groeien op de lange termijn. Kijk naar het vermogen om samen te werken, mee te denken en resultaten te optimaliseren. Wees bereid om te verkennen, te proberen, te leren en aan te passen. Een goede marketingpartner is transparant, deelt belangrijke inzichten en laat zien waarop hun keuzes zijn gebaseerd. Door betrokken te zijn bij het proces, kun je slimmer worden als klant en de samenwerking verbeteren. Maar, het begint bij een goede voorbereiding, met de vragen; wat zijn onze bedrijfsdoelstelling, hoe draagt marketing hierin bij, wat willen/ kunnen wij zelf of zoeken wij ondersteuning op. Het is echt waar. Het begint met het begrijpen van de omvang van je eigen vraag.