huray-watermark-gray
Jeffrey Wassenaar
Jeffrey Wassenaar

Senior Creative

Vijf brainstorm technieken om jouw ontwerpproces een goede start te geven!

Je bent eruit; het is tijd voor een nieuw logo, of zelfs een hele nieuwe huisstijl. Maar voordat je die nieuwe, frisse look hebt, moet je wel nog eerst het ontwerpproces beginnen. Hoewel sommige logo’s of huisstijlen er eenvoudig uitzien, wil dat niet zeggen dat het ontwerpproces simpel was. Er gaat vaak heel wat denkwerk aan vooraf.

Weet jij waar je het beste kunt beginnen? In deze blog lichten we vijf brainstormtechnieken toe. Er zit er zeker eentje tussen die bij jouw organisatie past!

Brainstormtechniek 1. Ideeën verzamelen met brainwriting

Brainstormen is een creatief proces, dat weten we allemaal. Brainwriting is een vorm van brainstormen en zorgt ervoor dat creativiteit goed de ruimte krijgt. Het proces is niet moeilijk. De deelnemers krijgen allemaal dezelfde probleemstelling. Op een aantal blaadjes (post-its zijn hiervoor handig) schrijft iedereen een paar oplossingen. In het geval van een ontwerpproces kun je iedereen een schets van bijvoorbeeld een logo laten maken. Of je een designer bent of niet, vaak heeft iedereen wel een paar interessante ideeën in z’n hoofd.

Vervolgens schuiven de briefjes met oplossingen door naar degene naast je. Iedereen voegt daar weer een aantal nieuwe ideeën aan toe.

Dit herhaal je totdat je de post-its terugkrijgt waar je mee begon. Om de vaart erin te houden kun je een timer zetten. Voordat je het weet, heb je zo een heleboel creatieve ideeën! De beste ideeën zet je papier en bespreek je met elkaar. Daarna kun je de ideeën omzetten in actiepunten.

Brainstormtechniek 2. Mindmapping; een visueel overzicht van ideeën

Ben jij meer visueel ingesteld? Dan is mindmapping misschien wel een handige brainstormtechniek om je ontwerpproces mee te beginnen. Met mindmapping schrijf je eerst een onderwerp of hoofdthema op. Dit kan op papier, maar op een whiteboard heb je nog een beter overzicht. Vervolgens teken je vanuit het hoofdthema lijntjes, waarbij je ideeën of woorden opschrijft die met het hoofdthema te maken hebben. Voor een nieuwe huisstijl voor een bierbrouwerij kun je bijvoorbeeld beginnen met associaties bij het woord ‘bier’.

Deelnemers roepen alles wat voor hen met het onderwerp te maken heeft. Vanuit die ideeën kun je dan weer kleinere vertakkingen maken met onderwerpen die iets minder belangrijk zijn. Uiteindelijk heb je een mooi overzicht van een hoofdthema en alle onderwerpen die erbij horen.

Brainstormtechniek_ mindmapping _ Huray

Brainstormtechniek 3. Teken het verhaal in een storyboard

Storyboarding gebruik je als je wilt laten zien hoe het gebruik van een product zal zijn. In de filmwereld wordt storyboarding gebruikt om scenes uit te beelden. Als je het gebruikt in een brainstorm, teken je dus een scene uit. Natuurlijk heb je hier pen en papier voor nodig, maar ontwerpsoftware kan ook handig zijn.

In het storyboard laat je de interactie tussen een persoon en het product zien. Het wordt veel voor softwareontwikkeling gebruikt, omdat dat producten zijn waarbij het niet altijd even makkelijk is uit te leggen hoe het werkt.

Brainstormtechniek 4. Keer het proces om met een reverse brainstorm

Deze brainstormtechniek wordt in Nederland ook wel ‘negatief brainstormen’ genoemd. Het is een perfecte methode om te gebruiken als het niet elke deelnemer lukt om snel aan creatieve ideeën te komen. Soms voelen mensen zich niet op hun gemak of durven niet zo goed hun ideeën te delen. En je kent vast ook wel het type dat zo enthousiast meedoet, dat hij de rest overschaduwt. Deze brainstormtechniek is daarom ook heel geschikt als er deelnemers tussen zitten die vooral het probleem willen analyseren.

Bij de meeste brainstormsessies kijk je naar het probleem en bedenkt er oplossingen bij. Bij reverse brainstormen draai je dat om. Je gaat dan juist kijken naar de oorzaken die het probleem verergeren. Zoals bij elke brainstorm geldt ook hier weer: niets is te gek! Door deze manier van brainstormen krijg je vaak gekke suggesties, die stiekem toch creatief zijn. Er ontstaan zo vaak ‘out of the box’ oplossingen!

Brainstormtechniek 5. Welke superheld ben jij vandaag?

Superman, Batman of Wonder Woman? Met deze brainstormtechniek mag jij jouw favoriete superheld zijn! De regels zijn simpel: je kiest een superheld uit en je benadert het probleem vanuit diens oogpunt. Eerst formuleer je een centrale vraag. Vervolgens bedenk je hoe jouw superheld het zou doen. Dan stel je dus bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe zou de Hulk dit oplossen?’.

Een voordeel aan deze techniek is dat je de meest gekke ideeën krijgt. Een superheld mag namelijk zijn superkrachten gebruiken, dus problemen smelten als sneeuw voor de zon.

Dit wordt gegarandeerd een hilarische brainstormsessie! Uiteindelijk zet je de ideeën zo goed mogelijk om in concrete plannen.

Samen brainstormen?

En, weet je al met welke brainstormtechniek jij wilt beginnen om je logo of huisstijl te ontwerpen? Mocht je er nou niet uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd Huray inschakelen. We bouwen graag mee aan jouw merk!

Jeffrey Wassenaar

Senior Creative
jeffrey@huray.nl

Ontvang onze groeitips

"*" geeft vereiste velden aan