huray-watermark-gray
Densay Hernandez
Densay Hernandez

Growth Marketeer

Verbeter je organische vindbaarheid met Structured Data

Vroeger, zo’n tien jaar geleden, waren er allemaal trucjes om je website vindbaar te maken via Google. De klassieker: Tekst toevoegen in dezelfde kleur als je website-achtergrond, en vol zetten met zoekwoorden waardoor je hoog in de zoekmachines terechtkomt.

Daar trapt Google (gelukkig) niet meer in. De zoekmachine gebruikt nu zo’n 200 algoritme factoren, om te bepalen hoe een website(pagina) scoort.

Een manier om te werken aan deze algoritmefactoren, is het toepassen van structured data. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat structured data is, of dit belangrijk is voor jouw website én hoe je dit toepast. Aan de slag dus!

Wat is Structured Data?

Schema structured data (schema.org) is een gestructureerd gegevensvocabulaire die zoekmachines helpt de informatie op je website beter te begrijpen om uitgebreide resultaten te bieden. Plat gezegd: Dankzij structured data begrijpen zoekmachines zoals Google en Bing beter waar een websitepagina over gaat. Dit maakt het meteen een belangrijk onderdeel van de SEO-strategie.

Rich snippets

Omdat zoekmachines dankzij structured data de content op een pagina beter begrijpen, kan deze content ook op een betere manier getoond worden binnen de zoekresultaten. Dit noemen we rich snippets. Dankzij de rich snippets ziet de gebruiker van de zoekmachine een beter (visueel) beeld van zoekresultaten, die de gebruikerservaring verbeterd.

Milestone Research onderzocht het effect van rich snippets. Hieruit blijkt dat de klikfrequentie (CTR) naar website verhoogd door het inzetten van rich snippets. Meer verkeer dus naar jouw website!

Welke vormen van Google Structured Data zijn er?

Er zijn honderden vormen van rich snippets. Het is vooral erg afhankelijk van jouw type website welke rich snippet voor jou van toepassing is. Onderstaand vind je vijf vormen die we vaak terug zien komen.

1. Schema Breadcrumb (Rich Snippet)

Een kruimelpad geeft de positie van de pagina in de sitehiërarchie aan en helpt gebruikers hun weg te vinden op een hiërarchische site. (Een site met meerdere subpagina’s)

Een breadcrumb rich snippet is een soort metadata die laat zien op welke pagina je bent, van welke pagina je komt en waar je jou in de websitehiërarchie bevindt.

Het bestaat uit links naar pagina’s op dezelfde website, waarbij elke link met een eigen naam begint, zodat het duidelijk is of deze van het ene gedeelte van een website naar het andere of van de ene website naar de andere leidt.

2. Product Structured data (Rich Snippet)

Product rich snippets is een gestructureerde gegevensindeling die wordt gebruikt om producten weer te geven en kan worden opgeroepen vanaf productgerichte websites zoals e-commercewinkels, winkel-apps, enz.

Product structured data vertelt Google welke inhoud moet worden weergegeven in de SERP (Search Engine Results Page) voor een bepaalde zoekopdracht. Het is een gemakkelijke en efficiënte manier om alle benodigde informatie over je producten, zoals prijs, voorraad, recensies en beschikbaarheid, op één pagina weer te geven.

Uit onderzoek van Moz blijkt het geconcludeerd dat een product rich snippet de klikfrequentie (CTR) met 677% kan verhogen en 20-40% meer verkeer kan genereren dan productlinks zonder deze rich snippet. Voor e-commercewebsites is dit dus een heel belangrijke!

Voorbeeld Amazon Product Rich Snippet _ Huray

3. FAQ schema voor SEO (FAQ rich snippet)

Veelgestelde vragen zijn een veelvoorkomende behoefte van veel bedrijven. Zoekmachines zoals Google geven deze vragen nu weer in hun zoekfragmenten om zoekers te helpen de informatie te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Een FAQ rich snippet voor veelgestelde vragen is een van de verbeterde zoekfragmenten van Google die vragen bevat die op de pagina zijn gepost. Bedrijven kunnen van deze mogelijkheid profiteren door ervoor te zorgen dat ze alle meest gestelde vragen van klanten beantwoorden. Zo help je jouw (potentiële) klant dus al vóórdat ze überhaupt op jouw website zijn geweest!

Voorbeeld FAQ Google _ Huray

4. Organization schema markup

Organization schema markup is een manier om gestructureerde gegevens toe te voegen aan de HTML-code van de website. De crawlers van zoekmachines krijgen meer informatie over jouw bedrijf, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om te begrijpen waar de organisatie over gaat en hoe de pagina’s kunnen worden geïndexeerd.

Dit is een nieuwe standaard die is ontwikkeld door Google, Bing en Yahoo! om hun crawlers te helpen websites beter te begrijpen en beter te indexeren. Hierdoor kunnen zowel kleine bedrijven als grote bedrijven hun zichtbaarheid op de resultatenpagina’s (SERP’s) van zoekmachines verbeteren wanneer iemand naar een van hun producten of diensten zoekt.

5. Google Event Schema (Rich Snippet)

Google-evenementenschema is een eenvoudige code die aan de evenementenpagina’s kan worden toegevoegd om zoekmachines te helpen de inhoud van een specifiek evenement te indexeren en begrijpen.

Met Google Evenementenschema kunnen webmasters ook de datum van een evenement specificeren, die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Het event structured data kan ook de locatie van een evenement en een link bevatten om tickets voor het evenement te kopen.

Volgens een case study van Google heeft het SEO-team van Eventbrite hun organisch verkeer 100% verhoogd door event structured data te plaatsen op hun website.

Samenvattend biedt Schema.org Organization Markup dus veel voordelen, waaronder:

  • Betere SEO-rankings
  • Geïndexeerde pagina’s in zoekmachines
  • Betere gebruikerservaring op websites
  • Gerichte inhoud gebaseerd op de bezoekers
Voorbeeld Event Schema Rich Snippet _ Huray

Hoe voeg je Structured Data toe aan je website?

Er zijn verschillende soorten typen structured data die je kan toevoegen aan je website volgens Google:

  • SON-LD: JSON-script gebruikt in de paginakoptekst. *Aanbevolen.
  • RDFa: markeert items en waarden op een pagina binnen typeof en eigenschap HTML-attributen.
  • Microdata: markeert items en waarden op een pagina binnen itemtype en itemprop HTML-attributen.

De JSON-LD is de meest voorkomende en meest aanbevolen indeling voor gestructureerde gegevens. Het is een lichtgewicht versie van JSON en is gemakkelijker te lezen.

De voordelen van JSON-LD :

  • Het is een lichtgewicht versie van JavaScript Object Notation, dus het is veel gemakkelijker te lezen dan pure JSON-code.
  • Het kan worden gebruikt als alternatief voor microdata als er compatibiliteitsproblemen zijn met specifieke browsers of oudere websites.
  • Dit formaat kan worden gebruikt als een manier om rich snippets te maken op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines voor zaken als recepten, evenementen, films, boeken enz.

Gestructureerde gegevens aan je site toevoegen

We gaan twee van de beste manieren om schema’s te implementeren behandelen:

  1. WordPress-plug-ins
  2. Google’s Structured Data Markup Helper

Google’s Structured Data Markup Helper is een tool gemaakt door Google die je helpt bij het implementeren van schema’s. Het is een geweldige tool, omdat het alle schematypen ondersteunt, gratis is en het werk van meerdere tools op één plek kan doen.

WordPress-plug-ins zijn een andere manier om gestructureerde gegevens (schema’s) aan je site toe te voegen.

WordPress plug-ins gebruiken

Wanneer je een WordPress plug-in gebruikt voor structured data, raden we Yoast SEO of Schema App Structured Data.

Yoast SEO biedt je om verschillende schematypen toe te voegen – van codefragmenten op afzonderlijke berichten of pagina’s tot het toevoegen van Schema Creator-sjablonen die automatisch alle code maken die je nodig hebt voor elk type schema die je online plaats.

Schema app structured data gebruiken

Schema App Structured Data is naar mijn mening de beste WordPress plug-in. Deze tool helpt om je website te markeren met een schema. Het is heel gemakkelijk te gebruiken en heeft veel verschillende functies. Het belangrijkste voordeel van Schema App Structured Data is dat het veel functies heeft. Zo zijn er tools om een pagina toe te voegen aan de Google index, om de Schema mark-up op een pagina te analyseren en om te checken hoe goed je pagina’s zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Google’s Structured Data Markup Helper biedt een eenvoudig te volgen wizard om webmasters te helpen zonder gedoe schema-opmaak aan hun sites toe te voegen.

Het helpt webmasters om alle voordelen van gestructureerde gegevensopmaak te benutten, zoals verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten.

De impact van gestructureerde data op SEO

Leuk natuurlijk, al die extra mogelijkheden om jouw content te structureren. Maar het is ook tijdsintensief om dit goed in te stellen. Het moet dus ook impact maken op de vindbaarheid van jouw website. Gelukkig: dat doet het ook echt!

1. Boost in rankings in zoekmachines zoals Google

Laten eerst even iets uit de SEO-wereld halen: gestructureerde data zijn geen rankingsfactoren van het Google algoritme. En nee, jouw rich snippet is zéker niet altijd zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Met andere woorden, de implementatie van structured data is geen garantie voor de ranking-boost. Maar, gestructureerde gegevens helpen Google wél de pagina-inhoud beter te begrijpen, waardoor de pagina relevanter kan worden voor zoekopdrachten. En zo helpt het wel om jouw pagina’s te (kunnen) boosten.

2. Hogere CTR* voor je organische zoekwoorden

Gestructureerde gegevens hebben een meer visuele aantrekkingskracht in de SERP, vooral voor producten of recensies (de sterbeoordelingen). Zoals je hierboven hebt kunnen lezen geeft dat een behoorlijke boost aan het aantal klikken naar jouw website.

* De CTR (Click Through Ratio) is het aantal klikken op je zoekadvertentie gedeeld door het aantal keren dat je advertentie wordt weergegeven: klikken ÷ vertoningen = CTR. Als je bijvoorbeeld 5 klikken en 100 vertoningen hebt in Google, is de CTR 5%.

3. Meer conversies

Een hogere CTR (Click-through-rate) betekent meer bezoekers voor een website. Aangezien deze websitebezoekers vaak ergens naar op zoek zijn (het is niet voor niets een zoekmachine ;-)), verhoog je ook de kans op meer conversies!

4. Autoriteit in de ogen van Google

Google let op wat er in de SERP te zien is. Het betekent dat een verbeterd resultaat in de SERP de website er in de ogen van een gebruiker gezaghebbender en betrouwbaarder uit laat zien.

Indirect helpt schema structured data om je rankings dus te verhogen in Google.

Zo test je jouw Structured Data

Test, Test, Test! Vergeet niet jouw structured data eerst te testen voordat je de code online gaat plaatsen. Structured Data testen doe je via twee manieren:

  1. De tool Schema.org is een open source online validatietool die kan worden gebruikt om de opmaak van een webpagina te valideren. In mei 2021 publiceerde Schema.org zijn eigen tool voor het valideren van schemamarkeringen op validator. Met deze tool kan iedereen zich verzekeren dat alle markup-informatie juist is ingevoerd in HTML-documenten en webpagina’s voordat die worden geüpload naar het internet.
  2. De rich result test. Google heeft onlangs een nieuwe functie op zoeken uitgebracht die de resultaten test die worden weergegeven op een zoekmachine. Deze test is bedoeld om de vraag te beantwoorden “staat dit resultaat op de eigen site van Google?” en doet dit door het rijke resultaat te identificeren.

Dit is een interessante ontwikkeling, vooral als je bedenkt dat Google meer details kan geven, inclusief uitgebreide resultaten voor specifieke zoekopdrachten. Je kunt ook een voorbeeld bekijken van hoe uitgebreide resultaten eruit kunnen zien in Google Zoeken.

Jouw website verrijken met structured data?

Het goed inzetten van structured data helpt jouw website beter presteren. Om het écht goed te doen, komt er wel redelijk wat technische SEO-kennis bij kijken.

Wil jij beter presteren met jouw website aan de hand van structured data? Let us know, we zijn dol op structuur! 😉

Densay Hernandez

Growth Marketeer
densay@huray.nl

Ontvang onze groeitips

"*" geeft vereiste velden aan