MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark

Van merkstrategie naar merk-waardige cultuur

Met een sterke merkstrategie bouw je aan – als je het goed doet – het fundament van jouw merk. En waar een nieuwe strategie neergezet wordt is vaak een hoop energie te vinden. Zin om naar buiten te treden met jouw aangep­­aste merkidentiteit.

Maar hoe mensen jouw merk extern ervaren, is niet zinvol en geloofwaardig wanneer intern de cultuur (nog) niet aansluit op jouw merk. In deze blog vertel ik je meer over het belang van een merkstrategie die de cultuur versterkt – en hoe je het fundament neerzet.

Van merkstrategie naar merk-waardige cultuur _ Huray

Een nieuwe start voor jouw merk

Eerst even beginnen bij het begin: waarom zou je met jouw merk een heel strategisch traject ingaan, als jouw organisatie bijvoorbeeld al jaren (prima) presteert? Juíst voor deze merken is een gedegen strategie onmisbaar. Vaak zijn door de jaren heen heel veel kleine aanpassingen geweest: een iets aangepaste huisstijl, nieuwe collega’s die de kern van de organisatie niet kennen of een aangepast dienstenaanbod. Zo zijn er nog tal van redenen.

Uiteindelijk zijn het allemaal kleine redenen die ervoor zorgen dat je jouw merkidentiteit jaar voor jaar steeds meer verliest. Met als resultaat: je weet niet meer waar jouw merk nu écht voor staat. Als jij het al niet meer weet, wie dan wel? Tijd dus om je organisatie goed op te schudden en jouw merkidentiteit (opnieuw) te vormen.

Nieuwe strategie, nieuwe energie

Met een strategische merksessie zoom je in op de kern van jouw organisatie. Waar staat jouw merk nu echt voor? Welke kernwaarden horen hierbij? En hoe zorg je voor een authentieke merkidentiteit? Door dit goed in kaart te brengen, krijgt jouw merk weer écht een eigen naam en gevoel.

Vaak zien we na onze merksessies een hoop enthousiasme en motivatie bij onze opdrachtgevers. Frisse zin om het creatieve proces uit te werken en naar buiten te treden met:

  • Nieuwe kernwaarden
  • Een nieuw logo
  • Verfrissende brand identity
  • Strakke campagne die aansluit op de merkstrategie

Wacht daar even… als iedereen jouw nieuwe merkidentiteit en -strategie mag weten en zien, is het dan niet éxtra belangrijk dat jouw collega’s en werknemers dit ook weten? En sterker nog: dat zij dit ademen. En juist dat ademen, dat gaat zo eenvoudig nog niet.

Cultuurverandering: het fundament van jouw strategie

Jouw merkidentiteit is versterkt – dus jouw organisatie verandert. En daarmee bedoel ik niet alleen het logo of een complete brand identity, maar het gedrag van jouw merk. De kernwaarden vormen samen met de merkstrategie het fundament om verder op te bouwen. En dit kost tijd en vraagt een investering vanuit alle lagen van de organisatie. Mijn advies? Start bij de bewustwording van de bedrijfscultuur – het gedrag van jouw collega’s en/of medewerkers. Zij dragen uiteindelijk je merk. Wanneer zij niet (kunnen) versterken waar je vanuit je waarden voor staat, kunnen zij de uiteindelijke middelen ook niet goed toepassen.

Niet zeggen, maar doen

Of, zoals elf Rotterdamse voetballers ieder weekend worden toegezongen: geen woorden, maar daden.

En of dit nu in een voetbalstadion is of binnen jouw organisatie, hier draait het wel om. Je kunt naar buiten treden dat je op een bepaalde manier handelt, maar als je dit in je gedrag niet laat zien, val je uiteindelijk door de mand en ben je als merk niet geloofwaardig. Klinkt misschien logisch, maar dit is nog altijd een van de zes valkuilen die wij veel zien bij onze merksessies.

Zorg ervoor dat de kernwaarden intern zodanig geladen worden, dat iedere werknemer – in welke organisatie laag dan ook – de kernwaarden kent, leeft en naar handelt.

Start jouw cultuurverandering!

Ga jij aan de slag met jouw merkstrategie? Zorg er dan ook voor dat het fundament intern staat als een huis en gedragen wordt. Want uiteindelijk is niet alleen ‘design the silent ambassador of your brand’. Het zijn de mensen die het verschil maken.