huray-watermark-gray
Densay Hernandez
Densay Hernandez

Growth Marketeer

Universal Analytics stopt: zo stap je over op GA4

In maart kwam Google met belangrijk nieuws: Universal Analytics gaat definitief stoppen. Grote kans dat ook jij de Universal Analytics software nu nog gebruikt voor het bijhouden van je online resultaten. Logisch, want het is een prima tool voor het bijhouden van je online marketing resultaten. Maar let op: vanaf 1 juli 2023 moet iedereen zijn overgestapt op het alternatief, tenzij je geen inzicht in je online marketing resultaten wilt hebben. 😉

Dit alternatief is… Google Analytics 4 (GA4). GA4 wordt de nieuwe go-to-oplossing voor het monitoren van je website-activiteit. Best een onverwachte keuze. Tot eind 2022 is het GA4-platform namelijk nog volop in ontwikkeling. Waarom koos Google dan toch voor de beëindiging van Universal Analytics? En hoe zorg je voor een vlekkeloze overstap? Je komt erachter in deze blog.

De beëindiging van Universal Analytics

First things first: waarom stopt Universal Analytics? Het vertrouwde Universal Analytics is gebouwd op basis van de standaard desktopweergave. De getoonde gegevens komen uitsluitend uit cookies. Dit heeft lang goed gewerkt, maar online ontwikkelingen gaan snel. Té snel, voor Universal Analytics. Eén van de belangrijkste redenen voor de stop van Universal Analytics, is dat deze software geen gegevens over zowel websites áls apps meet.

Betekent de beëindiging dat Universal Analytics volledig weggaat? Het antwoord hierop is: nee. Het platform blijft bestaan. Google gaat hier alleen geen data meer naar toe sturen. Dat wil zeggen dat er geen nieuwe gegevens meer op het platform verschijnen. Oude gegevens blijven op het platform te staan.

Note: dit is wel alleen-lezen-data. Voor nieuwe websiteactiviteiten moet je toch echt bij GA4 zijn.

Ben je een klant van Google Analytics 360?

Dan heb je wat langer de tijd om aan deze verandering te wennen! Jouw account wordt pas per 1 oktober 2023 onbruikbaar. Je krijgt dus drie maanden extra. Maar let op: het is wel verstandig om niet tot het laatste moment te wachten met actie ondernemen.

GA4: wat zijn de voordelen?

GA4 is de volgende Google Analytics revolutie die jouw trackingactiviteiten nog efficiënter maakt. Dit platform is namelijk volledig afgestemd op de modernere technieken in de wereld van marketeers. Zo zijn de gegevens waardevoller, bruikbaarder en staat privacy meer centraal. Dit gaat je een hoop voordelen opleveren. Klinkt goed toch?

Voordeel 1: Machine learning

Google past machine learning toe op het GA4-platform. Met GA4 kan Google gebruikers beter volgen als ze verschillende apparaten gebruiken, maar tegelijkertijd zorgen de nieuwe privacyopties (zie verderop) er ook voor dat er gaten in de data ontstaan. Machine learning probeert deze gaten op te vullen en voorspelt het gebruikersgedrag en conversies door middel van kunstmatige intelligentie. Hierdoor heb je toegang tot statistieken, terwijl de bezoekers toch anoniem blijven. Kortom, machine learning is essentieel in een cookieloze en meer privacygerichte wereld.

Voordeel 2: Uitgebreidere Google-integraties

Zeker wanneer je ook gebruikmaakt van bijvoorbeeld Google Ads, is GA4 een prettige toevoeging aan je online marketingstrategie. Door de integratie van andere Google-producten krijg je meer bruikbare informatie. Dit is handig voor bijvoorbeeld het optimaliseren van je advertenties.

Voordeel 3: Inzicht in de volledige klantreis

Een aankoopproces gaat veel verder dan alleen jouw website. Met Google Analytics 4 krijg je inzicht in de verschillende contactpunten. Het nieuwe meetmodel is namelijk niet gefragmenteerd per platform of onafhankelijke sessie. Je ziet direct de volledige klantreis in één compleet beeld. Er ligt in GA4 dus geen focus meer op alleen de laatste klik. Zo krijg je meer inzicht in de conversiebijdrage van jouw verschillende marketingactiviteiten. Sommige van deze functies waren hiervoor alleen beschikbaar in de betaalde versie van Google Analytics, maar die zitten nu in GA4 ingebouwd.

Voordeel 4: Gericht op betrokkenheid

Waar in Universal Analytics het bouncepercentage een belangrijke rol speelde, is dit in Google Analytics 4 vervangen door nieuwe statistieken die de betrokkenheid van de gebruiker beter moet kunnen meten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het scrollgedrag van de bezoeker, of er bestanden zijn gedownload of dat er video’s bekeken zijn.

De nieuwe privacy-opties van Google Analytics 4

Zoals net verteld, staat privacy centraal in GA4. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je klanten. Zeker in Europa liggen de huidige privacynormen van Universal Analytics namelijk onder vuur. Gebruikers verwachten meer controle over hun data en bovendien meer privacybescherming. Sterker nog: het gebruik van Google Analytics zou mogelijk in strijd zijn met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Google Analytics 4 verwerkt bijvoorbeeld geen IP-adressen van je bezoekers meer, zonder ze eerst te anonimiseren. Daarnaast verandert de wijze van dataopslag. In Universal Analytics koos je als gebruiker makkelijk voor het ongelimiteerd bewaren van gegevens. In GA4 kan dat niet meer. Je hebt dan simpelweg twee opties: 2 maanden of 14 maanden opslag.

Overstappen op GA4: waar begin je?

Een snelle overstap naar GA4 is niet alleen fijn vanwege de voordelen, maar ook voor naleving van de privacywetgeving. Maar hoe stap je over? Het datamodel van GA4 is heel anders dan dat van Universal Analytics. Ook jouw tracking-oplossingen moet je bijwerken op een beveiligde manier.

Omdat Google Analytics 4 naar de hele klantreis kijkt, geeft de software ook prestaties op een andere manier weer. Daarom is het controleren of aanpassen van je KPI’s noodzakelijk. Daarnaast moet je op maat gemaakte rapporten en integraties (zoals Data Studio) op de juiste manier overzetten. Doe je dat niet, dan maken ze geen gebruik van de GA4-gegevensstromen. Maar er komt nog meer kijken bij de overstap. GA4 werkt heel anders dan Universal Analytics: een enorme uitdaging voor veel ondernemers. Tijd vrijmaken voor bijscholing is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Wanneer start jij met GA4?

Zoals je ziet, is overstappen naar Google Analytics 4 noodzakelijk, maar niet altijd makkelijk. Er moet best wat gebeuren. Kom je er zelf niet helemaal uit, heb je weinig tijd of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Dan helpen onze online marketeers je graag.

Densay Hernandez

Growth Marketeer
densay@huray.nl

Ontvang onze groeitips

"*" geeft vereiste velden aan