MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
Jeffrey Wassenaar huray
Jeffrey Wassenaar Senior Creative
februari 3, 2021

Top 3 gratis design apps voor social posts

Goed nieuws: de 3-seconden-regel (ja, die van het eten van de grond oppakken) geldt niet op social media. Een krachtige post kan al binnen 1 seconde worden opgenomen door het menselijk brein! Wel alleen als het tussen alle posts opvalt.

Hoe? Visuals are the way to go! En daar zijn gelukkig handige tools voor.

Top 3 gratis design apps voor social posts

Onderstaand kun je 3 gratis design apps vinden waarmee je eenvoudig krachtige posts creëert. Check ze alle 3 en kies zelf jouw favoriet.

 

1. Dynamisch design met Adobe Spark

Adobe Spark

Adobe Spark, een favoriet van velen. Bij het openen start je vanuit een ‘wall of inspiration’. Je kunt je post helemaal from scratch opbouwen, maar zelf vind ik het sneller om in de basis een voorbeeldpost te pakken die geschikt is voor de uiting die ik wil maken. Deze bouw ik dan vervolgens om naar mijn uiteindelijke post.

Als achtergrondafbeelding kun je een keuze maken uit Adobe’s royalty-free library. Handig als je zelf geen passende afbeelding beschikbaar hebt. Maar leuker en persoonlijk is natuurlijk om je eigen afbeelding te uploaden.

Wat ook fijn is: ieder design zet je eenvoudig om naar een ander formaat. Wil je bijvoorbeeld van je Facebook post ook een Insta Story maken, dan pas je het formaat aan en geeft Adobe Spark alle elementen zelf direct weer een mooie nieuwe plek. Je hoeft je design dus niet weer helemaal opnieuw op te bouwen!

TIP I: Adobe Spark zet automatisch het eigen logo onderaan je template. Als je hierop dubbelklikt, kun je deze gratis en gemakkelijk verwijderen.

TIP II: Voeg een effect toe aan je design om je post extra te laten opvallen. Dit doe je door op ‘Edit’ te klikken en dan verder te gaan naar ‘Effects’. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je tekst vanuit een fade in je post verschijnt, of langzaam op je afbeelding laten inzoomen. Sla je design vervolgens op als video om de effecten te behouden.

 

2. Maak je social post eenvoudig met Canva

Canva

Canva is een van de populairste designs apps voor social media posts. Ben je iemand zonder enige design skills, dan zal je blij verrast zijn zodra je ziet wat je met slechts een paar klikken in Canva voor elkaar kunt krijgen.

De app is super eenvoudig in gebruik. Je kiest eerst een template vanuit de bibliotheek. Hier kun je vervolgens alles in aanpassen. Zet er nieuwe teksten in, kies de juiste kleuren, het font en plaatst eventueel extra vormen in je ontwerp. Met een paar klikken is je ontwerp klaar om gedeeld te worden.

TIP: Als je Canva upgrade naar de betaalde versie van $12.95 USD per maand, dan heb je de mogelijkheid om je huisstijlelementen in de app te uploaden. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat je teksten in de juiste font staan en kun je stijlelementen toevoegen. Zeker de overweging waard wanneer het vergroten van je brand awareness een van je doelstellingen is.

 

3. Design & plan je post met Pablo by Buffer

Pablo is de meest basic design tool van de drie genoemde. Het heeft weinig edit mogelijkheden, maar kan juist daarom wel fijn werken.

Kies uit een van de 3 formaten, selecteer een afbeelding en voeg maximaal 3 tekstblokken toe. Omdat Pablo onderdeel is van Buffer, kun je vervolgens je post direct inplannen voor publicatie. Maar het is niet noodzakelijk om Buffer te gebruiken. Je kunt je design ook downloaden en zelf plaatsen op Twitter, Facebook. Instagram of Pinterest.

TIP: Binnen Pablo kun je kiezen uit meer dan 600.000 gratis afbeeldingen. Wanneer je in het menu links een filter over de afbeelding plaatst, kun je direct de look & feel van je design aanpassen.

 

Hopelijk kun je met in ieder geval één van bovenstaande design apps goed uit de voeten. Zou je toch extra hulp op het gebied van vormgeving willen of graag een goede basis voor je huisstijl willen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Jeffrey Wassenaar huray
Jeffrey Wassenaar Senior Creative jeffrey@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.