MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
jasper kruiswijk Huray
Jasper Kruiswijk Growth Marketeer
november 2, 2021

iOS 14 uitdaging voor Facebook Marketeers

De laatste iOS 14 update van Apple gaat gepaard met nieuwe en strengere privacyregels. Door deze grote aanpassing heeft Facebook het meten van conversies drastisch moeten veranderen. In deze blog leggen we uit wat deze aanpassing inhoudt en wat jij kunt doen om goed te kunnen blijven meten.

iOS 14 uitdaging voor Facebook Marketeers

De IOS 14 update van Apple

Eind 2020 werd de iOS 14 update van Apple – de grootste van dat jaar – gereleased. Naast tal van nieuwe functies en verbeteringen, staat deze update vooral bekend om de verscherpte privacymaatregelen van Apple. En dit heeft op online marketeers nogal een behoorlijke invloed, met nadruk op Facebook marketeers.

Apple geeft al een lange tijd aan dat zij de data van hun gebruikers zo goed mogelijk willen beschermen. De verwachting was dan ook dat bij de update naar iOS 14 de verscherpte privacyregels in zouden gaan. Met de nieuwe feature – App Tracking Transparency – wordt het meten van gebruikersdata een opt-in. En dat heeft een enorme impact op het meten van data – en dus op sterke (online) campagnes voeren.

App Tracking Transparency – de nieuwe privacy waakhond van Apple

Bijna alle modellen die nieuwer zijn dan iPhone 6 zijn geschikt voor een update naar iOS 14. Reken maar uit hoeveel gebruikers dat zijn! In ieder geval een heleboel en deze worden door de update van Apple flink in bescherming genomen qua privacy door het App Tracking Transparency-framework.

Deze feature verplicht app-ontwikkelaars om toestemming aan de gebruikers te vragen voor tracking. Dit geeft gebruikers dus de controle over welke apps wel en juist niét hun data mogen opslaan.

Notificatie toestemming voor traffic Facebook _ Huray

Waarom wordt Facebook adverteren lastiger door de iOS 14 update?

Facebook verwacht dat zo’n 10-30% van de gebruikers toe zal staan om data te meten. Met andere woorden: minimaal ruim twee derde zal dit dus niet toestaan.

Zonder het een al te technisch verhaal te maken: wanneer iemand tracking bij de Facebookapp weigert, mag Facebook de gebruikers “Identifier for Advertisers (IDFA)” niet gebruiken. Dit is het stukje data dat nodig is bij Facebook adverteren om op bepaalde interesses en gedrag van de gebruiker te targeten.

Minder inzicht, minder targetingmogelijkheden, minder resultaat. Dit is heel zwart-wit gezegd de uitkomst van de update van Apple.

Om erachter te komen wat we hieraan kunnen doen, is het eerst belangrijk om te kijken wat er precies aan jouw huidige inzichten verandert.

Wat verandert er precies voor Facebook marketeers? 

Ben je een Facebook-marketeer? Houd er dan rekening mee dat je door de komst van iOS 14 minder conversiegebeurtenissen kan bijhouden en meten, zoals Page View, Add to Cart, Leads en Purchase. Daarnaast heb je hebt nog maar toegang tot acht conversiegebeurtenissen.

Zit jij precies in de hoek van het Audience Network? Dan is het een ander verhaal en kun je nog wel eens flinke klappen krijgen. Als je bijvoorbeeld adverteert voor app-ontwikkelaars en jouw campagnedoelstelling ‘app installaties’ is, dan heeft iOS 14 een flinke impact! Optimaliseren wordt een stuk lastiger, omdat je veel minder informatie krijgt. Daarnaast worden real-time rapportages moeilijker te realiseren, omdat deze door de nieuwe regels een vertraging kan oplopen tot wel drie dagen. Niet echt ‘real-time’, zeg maar…

Conversies meten: Van 28 naar 7 dagen

Het attributiemodel van Facebook verandert van 28 dagen naar 7 dagen. Door deze maatregelen rapporteert Facebook minder nauwkeurig conversies over een langere periode. Eerder gold het ‘28 dagen voor klikken’- en ‘1 dag voor weergaven’-attributiemodel.

Stel: jij krijgt vandaag een advertentie te zien, je klikt op de advertentie om naar de website te gaan en verlaat de website zonder te converteren. 15 dagen later ga je weer naar die website, om alsnog wel te converteren (een aankoop doen, contact opnemen etc.). Door het 28-daagse conversieattributiemodel werd jouw conversie toegeschreven aan Facebook. Door de verandering naar 7 dagen, wordt deze conversie dus niét meer aan Facebook toegeschreven.

Wat kunnen Facebook marketeers doen aan de iOS-update?

Merk je een (te) groot verschil in jouw resultaten? Dan is het verstandig om de biedstrategieën, doelstellingen en doelgroepen nog eens te doorlopen. Daarnaast doe je er goed aan om de geautomatiseerde regels na te lopen en te checken of deze nog wel goede resultaten geven met een attributiemodel van 7 dagen.

Natuurlijk doet Facebook er zelf ook alles aan om het meten van gebeurtenissen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Als antwoord op de iOS-update, heeft Facebook de Conversions API ontwikkeld.

Wat is de Facebook Conversions API?

De Conversions API is een nieuw Facebook Business-hulpmiddel waarmee je belangrijke webgebeurtenissen, offline gebeurtenissen of klantacties rechtstreeks vanaf je servers met de servers van Facebook deelt. Doordat de API samenwerkt met de Facebook-pixel krijg je belangrijke informatie over jouw campagnes, wat helpt bij optimalisatie.

De API is ontworpen om bedrijven te helpen gegevensprivacy te behouden en tegelijkertijd gepersonaliseerde advertentie-ervaringen aan te bieden aan klanten en doelgroepen. Dit alles zonder afhankelijk te zijn van browsergebaseerde tools, zoals cookies. Het biedt onder andere:

  • Volledige zichtbaarheid van de trechter. Waar de FB Pixel alleen inzicht biedt in acties die plaatsvinden op de website, geeft deze in combinatie met de API een volledig beeld van de klantreis.
  • Nauwkeurige gegevensuitwisseling. Gegeven gaan niet verloren door bijvoorbeeld een browsercrash of een advertentieblokkering.
  • Controle over gegevens. Het geeft bedrijven de controle over welke gegevens ze wanneer willen delen.

Facebook zelf moedigt adverteerders aan om naast Pixel de Conversions API te implementeren voor optimale tracking over de hele trechter en het delen van gegevens die veel betrouwbaarder zijn.

Zo stel je de Facebook Conversions API in voor jouw account

  1. Voltooi de domeinverificatie. Het is belangrijk om prioriteit te geven aan het verifiëren van je domeinen, als in je domeinen pixels zijn geïntegreerd die het eigendom zijn van meerdere bedrijven of persoonlijke advertentieaccounts. Verificatie via een meta tag in de header is vaak de meest eenvoudige oplossing voor de domeinverificatie.
  2. Bereid je voor om te werken met 8 conversiegebeurtenissen per domein. Advertentiesets die worden weergegeven voor een conversiegebeurtenis die niet meer beschikbaar is, worden namelijk gepauzeerd zodra Facebook de App Tracking Transparency-structuur van Apple implementeert.
  3. Facebook geeft aan zelf eerst conversiegebeurtenissen te configureren waarvan zij denken dat ze het meest relevant zijn voor jouw bedrijf. Het is aan te raden om in Gebeurtenisbeheer zelf 8 conversiegebeurtenissen te identificeren die voor jou het meest belangrijk zijn.

Hulp nodig met jouw Facebook campagnes goed tracken?

Heb je hulp nodig bij het goed tracken? Huray helpt je graag! De ontwikkelingen op het gebied van Facebook adverteren gaan ontzettend snel. Wij begrijpen dat je misschien soms door de bomen het bos niet meer ziet, daarom staat ons team voor je klaar. Neem contact met ons op om te sparren!

jasper kruiswijk Huray
Jasper Kruiswijk Growth Marketeer jasper@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.