MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
jasper kruiswijk Huray
Jasper Kruiswijk Growth Marketeer
juli 19, 2021

Heb je al gehoord van het belang van naamsbekendheid?

Elk zichzelf respecterend bedrijf doet tegenwoordig aan online marketing. Maar wat kan je er eigenlijk mee bereiken?

Veel bedrijven doen eigenlijk maar wat en weten niet of hun online-marketingactiviteiten bijdragen aan hun businessdoelen. In deze blog vertel ik je meer over naamsbekendheid vergroten.

Het belang van naamsbekendheid _ Huray

Veel (online) marketeers, of ze nu bij een bedrijf of een bureau werken, laten zich vaak verleiden om zich vooral bezig te houden met activiteiten die gericht zijn op directe verkoop, of -in de business to business- op het creëren van leads. En natuurlijk is het belangrijk daar aandacht aan te besteden, maar dat is niet het enige wat je als marketeer moet doen. Voordat mensen iets bij je bestellen moeten ze een heel proces door. Soms duurt dat proces maanden, soms duurt het een paar minuten, maar het begint altijd met naamsbekendheid. Op enig moment zullen mensen voor de eerste keer van je organisatie horen. En niet alleen de eerste keer is belangrijk. Vaak moeten mensen vaker van je horen voordat je ‘blijft hangen’ en zeker voor je ‘top-of-mind’ bent. En dat laatste wil je. Als mensen jouw producten of diensten nodig hebben, wil je dat de naam van jouw organisatie bij ze opkomt.

En online marketing kan je daarbij helpen.

Social media

Social media kunnen goed worden gebruikt om te werken aan je naamsbekendheid. Als je content deelt onder je eigen volgers en zij liken het, reageren erop, of delen het zelf, dan bereik je daarmee het netwerk van je netwerk. Dat heeft drie voordelen: als iemand iets via een bekende hoort, is hij daar veel eerder positief over dan wanneer hij iets hoort via bijvoorbeeld een advertentie. In sommige gevallen verschilt dat wel een factor 7! Het tweede voordeel is dat je via je volgers, zeg maar je directe netwerk, heel veel mensen kunt bereiken. Je mag ervan uitgaan dat elke volger van je social media accounts zelf gemiddeld 150 contacten heeft. Als je dus 100 volgers hebt, kan je via hen (overlappingen daargelaten), potentieel 15.000 mensen bereiken. Het laatste voordeel is dat -afgezien van je vaste kosten voor het onderhouden van je social media kanalen- het creëren van dit soort bereik relatief goedkoop is; de marginale kosten zijn nihil.

Om ervoor te zorgen dat je social media berichten worden gedeeld door je netwerk moet je dus zorgen voor content waar mensen makkelijk op reageren. Vaak is dat iets grappigs (mensen zullen dat liken, soms delen, vrienden taggen) of een vraag. Een bekend voorbeeld is de Facebookpagina van Natuurmonumenten. Die vragen om de zoveel tijd aan hun volgers om te kiezen welke van drie nieuwe foto’s de nieuwe coverfoto op Facebook moet worden.

Voorbeeld naamsbekendheid Facebook Natuurmonumenten _ Huray

Op dit soort postings wordt heel veel gereageerd, geliked en gedeeld, waardoor het bericht bij heel veel contacten van de volgers van Natuurmonumenten in de tijdlijn komt. Wat ervoor zorgt dat de naamsbekendheid van Natuurmonumenten wordt vergroot en versterkt. Overigens heeft Facebook net aangekondigd dat ze strenger gaan worden op postings die oproepen tot likes of andere vormen van primair reageren. Het blijft dus even opletten of deze vorm van postings effectief blijft.

Maar ook leuke of schattige content leent zich uitstekend voor het vergroten van je naamsbekendheid:

Voorbeeld leuke schattige content Facebook _ Huray

Adverteren

Adverteren is het meest gebruikte middel om te werken aan je naamsbekendheid. Het is ook het makkelijkste en je kan redelijk zeker zijn dat je je doel bereikt. In sommige gevallen is het dus zeker aan te bevelen om te adverteren. Zeker als je net hele goede content hebt gemaakt voor social media, waarvan je ziet dat die aanslaat bij je doelgroep. Dan is het bijna zonde om er niet een paar tientjes aan uit te geven om die effectieve content terecht te laten komen bij mensen waarvan je wilt dat die jouw organisatie kennen.

Als het gaat om welk online medium dan geschikt is, denk je bij naamsbekendheid niet in de eerste instantie aan Adwords. Die kan je wel gebruiken om zichtbaar te worden bij mensen die zoeken naar oplossingen die jij te bieden hebt, en dat moet je ook zeker doen, maar die mensen zitten alweer een stuk verder in hun proces van klant worden. Je hebt het ook nodig om mensen te bereiken die nog niet actief op zoek zijn naar jouw producten en diensten.

Om die mensen te bereiken staan je twee mogelijkheden ter beschikking: display-adverteren en adverteren op social media. Met display-adverteren laat je advertenties (banners) zien aan mensen die websites bezoeken. Daar zijn allerlei manieren voor, rechtstreeks via zo’n website (bijvoorbeeld marktplaats.nl), of via gespecialiseerde netwerken zoals bijvoorbeeld Google. Het is steeds beter mogelijk om te bepalen aan welk soort mensen je je advertenties wilt laten zien, en wanneer en bijvoorbeeld in welke regio. Maar de opties om precies te targetten zijn beperkter dan adverteren op social media.

Het grote voordeel van het werken aan je naamsbekendheid met advertenties op social media, is dat die bij uitstek goed getarget kunnen worden. Je kunt heel precies bepalen bij welke doelgroep je met je advertenties op het netvlies wilt komen. Verkoop je zwemlessen en wil je dus tijdig opvallen bij moeders van jonge kinderen die wonen in een straal van 6 kilometer rondom je zwembad? Met Facebook kan het. Wil je dat de ruim 16.000 leden van de groep Bouwend Nederland van je gehoord hebben? Adverteer op deze groep in LinkedIn.

Van Facebook wist je waarschijnlijk al dat de targeting-opties bijna onbeperkt zijn, met uitzondering van de zakelijke mogelijkheden. Het afgelopen jaar is LinkedIn in dat gat gesprongen en kan je adverteren op bijvoorbeeld bedrijfsnaam, functietitel, bedrijfsomvang, senioriteitsniveau en zoals gezegd dus op groepen. Met name die laatste biedt vaak opvallend interessante kansen.

Anti cyclische online marketing

Juist als het heel goed gaat met bedrijven vergeten ze nog wel eens te investeren in hun naamsbekendheid. En als het dan opeens iets minder goed gaat, moeten ze helemaal van voren af aan beginnen. Daarom is het verstandig sowieso altijd een deel van je (online) marketingbudget, zeg 10-15%, te besteden aan het op peil houden van je naamsbekendheid. Want uiteindelijk wil je dat mensen aan jouw organisatie denken als ze een probleem hebben dat jij kunt oplossen. Of niet?

Staat Huray al op jouw netvlies? Neem dan vooral contact met ons op als jouw naamsbekendheid beter kan!

jasper kruiswijk Huray
Jasper Kruiswijk Growth Marketeer jasper@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.