huray-watermark-gray
Jasper Kruiswijk
Jasper Kruiswijk

Growth Marketeer

Facebook Targeting in 2022

Het leven van een social media marketeer staat allesbehalve stil. Er gebeurt namelijk genoeg in het social advertentie landschap. Zo hebben we al een tijdje te kampen met de aangescherpte privacyregels van o.a. Apple en kondigde Meta (Facebook’s nieuwe bedrijfsnaam) eind vorig jaar aan diverse targetingopties te verwijderen.

Welke gevolgen hebben deze aanpassingen voor jouw advertenties? En hoe zorg je ervoor dat je alsnog geslaagde social campagnes opzet?

Hieronder neem ik je mee in de recente updates van Meta en vind je  6 tips voor Facebook targeting in 2022!

Aanpassingen in Facebook Doelgroep Targeting

Eind 2021 kondigde Meta aan dat diverse gedetailleerde Facebook targeting opties zullen verdwijnen. Inmiddels heeft Meta woord bij daad gevoegd, want sinds 19 januari dit jaar is het verwijderen van diverse targeting opties begonnen.

De criteria waarop Meta verschillende targeting mogelijkheden verwijdert, richten zich vooral op de gevoeligheid van deze targeting mogelijkheden.

Een complete lijst met verdwijnende targeting opties ontbreekt, maar een aantal voorbeelden van gevoelige onderwerpen zijn:

  • Gezondheid (bv. “longkanker bewustzijn”, “Werelddiabetesdag”, “Chemotherapie”)
  • Seksualiteit (bv. “LGBT-cultuur”, “homohuwelijk”)
  • Religieus (bv. “Katholieke kerk”, “Joodse vakanties”)
  • Politiek (bv. maatschappelijke kwesties, organisaties en personen)

De reden dat Meta targeting opties verwijderd

Een aantal doelgroepselecties verdwijnen omdat deze te weinig worden ingezet óf te algemeen zijn. Maar de voornaamste reden zit ‘m in een stuk privacy. Meta kampt al langer met privacyregels, waar Apple eerder al een stokje voor stak.

In de aankondiging van Meta geeft het platform aan dat gepersonaliseerde advertenties zorgen voor de beste platform-ervaring. Maar, tegelijkertijd, willen zij de privacy zo veel mogelijk waarborgen. Adverteerders de mogelijkheid geven om doelgroepen te bereiken op (bijvoorbeeld) bovenstaande selecties, worden vanaf nu door Meta als té gevoelige informatie beschouwd.

Op basis van advies van beleidsmakers en burgerrechten-experts heeft Meta besloten om doelgroepen niet meer samen te kunnen stellen op basis van dit soort gevoelige onderwerpen. En daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen als je het mij vraagt.

De gevolgen van Facebook’s nieuwe targeting regels voor jouw lopende campagnes

Zoals gezegd, zijn de selectiemogelijkheden vanaf 19 januari niet meer beschikbaar voor nieuwe campagnes. Heb jij nu bestaande campagnes opgezet met een van deze targeting opties? Dan heb je tot 17 maart de tijd om jouw doelgroepen aan te passen.

  • Includeer jij een van de verdwijnende targeting opties? Dan zal de advertentiebeheer automatisch de targeting opties na 17 maart verwijderen uit jouw campagne. Je campagne loopt door op basis van de doelgroep criteria die overblijven.
  • Excludeer jij een van de verdwijnende targeting opties? Dan zullen jouw campagnes automatisch gepauzeerd worden na 17 maart, totdat jij handmatig de targeting opties verwijdert en de doelgroep update.

Mijn advies is om nu alvast een kijkje te nemen binnen jouw samengestelde doelgroepen. Staat onderstaande melding niet bij jouw doelgroepselectie? Dan is er voor jou niets aan de hand. Krijg je wel deze melding? Dan is het goed om de selecties alvast te verwijderen en op zoek te gaan naar alternatieven!

Gedetailleerde Targeting Facebook _ Huray

6 Facebook Targeting opties voor een geslaagde campagne

Tijd om in een hoekje te huilen? Natuurlijk niet! Ik zei het al aan het begin: als social media marketeer staat je leven nooit stil. Dat betekent ook: er zijn genoeg mogelijkheden om van jouw campagne óók na deze update een succes te maken! Hieronder deel ik 6 alternatieve targeting opties waarmee jij jouw campagne laat slagen.

#1: Doelgroep uitbreiding

Facebook know’s best! Facebook is er natuurlijk bij gebaat dat jouw campagnes zo goed mogelijk opgezet worden en bij de juiste personen terechtkomt. Je krijgt dan ook een helpend handje met de optie “Uitbreiding gedetailleerde targeting”.

Wanneer je deze optie aanvinkt, wordt jouw campagne ook uitgeserveerd aan personen die niet binnen jouw doelgroepselectie vallen, maar waarvan Facebook wel denkt dat jouw doelgroep hier mogelijk binnenvalt.

Uitbreiding gedetailleerde targeting Facebook _ Huray

#2: Brede targeting

Als jouw campagnedoelstelling is om vooral zoveel mogelijk mensen te bereiken – bijvoorbeeld voor brand awareness – kun je je ook richten op álle interesses, maar dan in een specifiek gebied. Je kunt mensen in een gebied bereiken op basis van:

  • waar zij wonen;
  • waar zij onlangs geweest zijn;
  • waar zij veel reizen;
  • waar zij wonen of onlangs geweest zijn.

Let wel op: met een brede targeting moet het doel wel écht aansluiten. Vaak gaat dit gecombineerd met een ruim advertentiebudget om echt impact te kunnen maken.

#3: Interactie met jouw kanaal

Wil je de doelgroep die al eerder met jouw Facebook of Instagramplatform interactie had bereiken? Dat doe je door een aangepaste doelgroep op te stellen op basis van verschillende criteria.

Mede-social marketeer Ronald-Jan schreef al eens eerder een blog hoe je deze creatieve Facebook retargetingstrategie inzet. Zeker even lezen dus!

#4: Dynamische remarketing

Deze optie is vooral interessant voor e-commerce bedrijven. Heb jij de productcatalogus van jouw website gesynchroniseerd met jouw Facebook en Instagram shop? Dan kun je een campagne opzetten om jouw websitebezoekers te bereiken met een dynamische remarketingcampagne. Hierbij krijgt jouw websitebezoeker die product X heeft bekeken, hetzelfde product te zien in een Facebook of Instagramadvertentie. Extra kans op conversie dus!

Ga je hiermee aan de slag? Zorg dan wel dat je de Facebook Conversion API instelt, om maximaal rendement te behalen. Dit is wel een beetje technisch om te doen, maar daar heb je Huray gelukkig voor. 😉

#5: Bestaande klanten bereiken

Het is niet altijd nodig om nieuwe mensen te bereiken. Wil je er juist voor zorgen dat je jouw bestaande klantenbase bereikt, bijvoorbeeld voor cross- en upsell mogelijkheden? Binnen Facebook kun je een klantenlijst vanuit jouw CRM-systeem importeren via een CSV- of TXT-bestand. Als je ‘Mailchimp’ gebruikt kun je ook een automatische integratie gebruiken.

#6: Look-a-like doelgroep

Dit is eigenlijk een doelgroep die we áltijd adviseren om minstens een keer te testen. Met een look-a-like doelgroep laat je Facebook zelf een doelgroep samenstellen op basis van interesses en gedragskenmerken die jouw bestaande relaties ook hebben.

Een look-a-like doelgroep kun je instellen op basis van:

  • Interactie met je socialmediakanalen
  • Websitebezoekers
  • Een geïmporteerde lijst (zie tip 5)

Aan de slag met Facebook targeting

Ondanks dat Facebook flink bezig is met de privacy van zijn gebruikers, blijft het dus zéker mogelijk om jouw doelgroep te bereiken. Het vraagt alleen om iets meer creativiteit van de marketeer. Maar hey, zonder uitdaging geen lol, toch?

Ben je benieuwd naar een geslaagde campagnestrategie voor jouw (social) kanalen? Wij denken graag met je mee!

Jasper Kruiswijk

Growth Marketeer
jasper@huray.nl

Ontvang onze groeitips

"*" geeft vereiste velden aan