MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
valentijn putker huray
Valentijn Putker Growth Marketeer
juli 11, 2022

De holistische zoekstrategie

Websites halen gemiddeld 68% van het verkeer vanuit de zoekkanalen. Om het maximale uit je zoekadvertenties en organische verkeer te halen, is het belangrijk dat je werkt aan een strategie waarbij de kanalen elkaar versterken. Hoe? Met de holistische zoekstrategie.

Een holistische zoekstrategie combineert de data over zoekwoorden, doelgroep en de industrie om de behoefte van je klanten in kaart te brengen, en daarmee de ROI (return on investment) te maximaliseren.

Als je deze aanpak doorvoert binnen jouw marketing, zie je dat de kosten per klik dalen en het aantal conversies groeit. Maar hoe begin je met deze strategie?

De holistische zoekstrategie _ Huray

Identificeer kansen voor organisch en betaald zoekverkeer om samen te werken

Kijk als eerste naar hoe je SEO- en SEA-team op dit moment samenwerken. Welke data wordt er door de teams met elkaar gedeeld en welke data nog niet? Aan de hand van de ontbrekende data-uitwisseling kijk je wat er gedeeld kan worden en hoe die data nuttig kan zijn voor de kanalen.

Soorten SEO en SEA data _ Huray

Het SEO-team deelt resultaten van de zoekopdrachten en concurrentieanalyse met het SEA-team, zodat beide teams aan dezelfde doelen werken. Het resultaat: het merk pakt het maximale aandeel zoekvolume.

Het SEA-team kan vervolgens advies geven over de kwaliteitsscores van de landingspagina’s, maar ook tips geven over zoekwoorden.

Train je team in de sterktes en zwaktes van je kanalen

Nu je teams samenwerken is het belangrijk dat ze elkaars sterktes en zwaktes kennen. Om het makkelijk te maken hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Sterktes en zwaktes van SEO

Sterktes en zwaktes van SEO _ Huray

Sterktes en zwaktes van SEA

Sterktes en zwaktes van SEA _ Huray

Analyseer het incrementeel bereik en zet de samenwerking tussen de kanalen op

Als de data en de kennis tussen de teams is uitgewisseld, is het tijd om de overkoepelende incrementaliteit in kaart te brengen. De makkelijkste manier om dit te doen is… een SEA- en SEO-rapport maken. In dit rapport splits je de resultaten in ‘Merknaam verkeer’ en ‘Niet-merknaam verkeer’ (Branded vs. non-branden search).

Waarom maak je deze analyse?

Met deze analyse zie je per kanaal welke zoekwoorden er getoond worden en wat het resultaat hiervan is. Hier pas je vervolgens weer je strategie op aan. Een voorbeeld: wanneer je met een bepaald zoekwoord op SEO een hoge positie hebt en op SEA een laag bereik, kun je je bereik op SEA laten groeien door aanpassingen in de campagne te maken.

Optimalisatiemogelijkheden aan de hand van analyses

Dankzij analyses kun je behoorlijk wat optimalisaties doorvoeren op SEO en SEA gebied. Een aantal voorbeelden van deze optimalisaties zijn:

  • Op SEA gebied kun je biedingen verhogen op zoektermen die belangrijk zijn en die binnen SEO laag scoren. Ook kun je biedingen op zoektermen waar je op SEO gebied al hoog scoort verlagen.
  • Landingspagina’s aanpassen als je vanuit SEA ziet dat de SEO-score gemiddeld of lager dan gemiddeld is. SEA geeft kwaliteitsscores weer per landingspagina waarmee je inzichtelijk krijgt hoe je pagina’s op SEO gebied scoren.
  • Testen met titels in je SEA-campagnes om meta titels van je pagina’s te optimaliseren. Met SEA kun je snel data verzamelen en testen, wat voor veel inzichten zorgt voor het SEO-team.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw SEA- en SEO-strategie kunnen betekenen? Wij kijken graag met je mee!

 

valentijn putker huray
Valentijn Putker Growth Marketeer valentijn@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.