MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
valentijn putker huray
Valentijn Putker Growth Marketeer
april 28, 2022

De fun van funnels

Funnels, funnels, funnels. Hoe vaak heb je wel niet over dit trechtertje gehoord? Ze werden de afgelopen jaren echt enorm populair in de marketingwereld. Waarom eigenlijk?

Vanwege alle succesverhalen van online-ondernemers. Hun conversie-ratio ging als een raket omhoog toen ze goed doordachte funnels in hun strategie opnamen.

Maar: deze tactiek moet je wel goed onder de knie hebben, wil je er succes mee boeken. Want elke dag proberen prominente zakenmensen de grote held van een nieuw succesverhaal te worden. En ook zij, net zoals wij ‘gewone’ ondernemers, slagen daar niet altijd in. Puur omdat ze het concept verkeerd interpreteren. Of omdat ze niet weten wanneer ze welke trechter moeten gebruiken.

In dit artikel leer je wat het verschil is tussen de verschillende funnels. En ook wanneer je welke inzet voor het beste resultaat.

De fun van funnels _ Huray

Het verschil tussen een funnel, funnel en een funnel

Kort gezegd bestaan er 3 soorten funnels: een marketing-, sales- en conversiefunnel.

Oké, leuk. Maakt dat zo ontzettend veel uit dan?

Ja! Veel ondernemers realiseren zich niet dat er meerdere typen funnels bestaan. Of ze weten het wel, maar stoppen liever alles in 1 hokje. Wel zo makkelijk voor ze namelijk. Zoveel zal het toch niet uitmaken?

Ai, cruciale denkfout.

Elke funnel werkt namelijk heel anders. En alleen als je die verschillen serieus neemt, kun je er ook serieus succes mee behalen.

Wat is een marketing funnel?

Bij een marketing funnel gaat het om de klantreis, de customer journey. Oftewel: de stappen die bezoekers leiden vanaf het punt dat ze jouw product of dienst ontdekken, tot aan de aankoopbeslissing.

Meestal bestaan marketingtrechters uit 3 pijlers:

 • Awareness
 • Interesse behouden en versterken
 • Activatie

1. Awareness

Het lijkt misschien een open deur, maar potentiële klanten moeten eerst van jouw product of dienst afweten. Dat kan doordat ze:

 • je blogs lezen;
 • je video’s bekijken;
 • je Facebook of Google ads tegenkomen;
 • je zien bij een evenement;
 • óf door op een landingspagina van je te landen.

2. Interesse behouden en versterken

Als potentiële klanten na de awareness interesse krijgen in je product of dienst, dan moet je ervoor zorgen dat dat ook zo blijft. Dat doe je door vertrouwen op te bouwen én ze meer te betrekken bij jouw merk. Verstuur daarom bijvoorbeeld whitepapers, e-books of nieuwsbrieven met kick-ass content waar ze wat aan hebben. Maar pas ook op bedrijfsniveau social selling toe, en zoek de engagement op bij social media platformen.

3. Activatie

Voerde je de eerste 2 stappen goed uit? Mooi, want dan zullen prospects vaker aan jou denken. En dan weet je zeker dat ze in de activatiefase liever voor jouw merk kiezen dan dat van de concurrent.

Dit is dan ook de fase waarin de marketingtrechter verschuift naar een salesfunnel. De verkooptrechter is gewoon de verlenging van de marketingtrechter. Het verloop van dit proces bepaalt of je winst maakt of niet.

Van marketing naar sales & conversie

Je bouwde door je marketingfunnel awareness en vertrouwen op bij je prospects. Deze wegen vervolgens de voor- en nadelen af om bij jou te kopen. Daarom is nu hét moment om de prospects te overtuigen dat jij beter presteert dan je concurrentie. Hiermee spoor je ze aan om juist bij jou over te gaan tot (koop)actie.

Hierna doorlopen je potentiële klanten nog 2 laatste fases van de funnel:

 1. Eerst gaan ze de commitment-fase in. Hierin besluiten ze zich aan jouw oplossing te binden.
 2. Vervolgens beslissen ze of ze wel of niet gaan kopen. Dat is in de conversiefase.

Merk je dat je klant nog twijfelt? Versnel het beslissingsproces dan door ze een gratis proefversie of demonstratie aan te bieden.

Waar ligt de grens tussen een marketingfunnel en een salesfunnel?

De grens tussen een marketing- en verkoopfunnel ligt ergens tussen de activatie en de commitment-fase. Tegenwoordig worden alleen toegewijde bezoekers ook echt klant. Dus alleen maar een beetje hun aandacht trekken is zeker niet voldoende.

In feite richten marketingtrechters zich op de aandacht & betrokkenheid van klanten. Terwijl verkoopkanalen hen ertoe aanzetten actie te ondernemen.

We put the ‘fun’ in ‘funnel’!

Je zult zien dat funnels bijdragen aan je succes als:

 • Je alle funnels correct inzet
 • De goede kanalen op het juiste moment hieraan koppelt
 • En de stip op de horizon duidelijk in zicht houdt.

Heb je moeite om een duidelijke en strategische funnel voor jouw merk op te zetten? Get in touch, want wij helpen hier graag bij!

valentijn putker huray
Valentijn Putker Growth Marketeer valentijn@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.