CRO: hoe A/B testen meer conversie oplevert
CRO (conversieoptimalisatie) helpt je marketing groeien. De focus ligt ermee op de consument, en juist die focus levert je impactvolle prestaties op. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je waarde biedt aan je consument, toch? Genoeg waarde = winst! Tijd om te ontdekken hoe we samen die winst gaan behalen.
Wat is CRO en A/B testing?
CRO staat voor conversieoptimalisatie en betekent dat je de prestaties van je website, app of marketingcampagne probeert te verbeteren door het gedrag van je bezoekers te beïnvloeden. Een A/B test is één van de methoden die je hiervoor kunt gebruiken.
A/B testen is eigenlijk het vergelijken van twee versies van een webpagina, app of marketingcampagne om te zien welke versie beter presteert. Van kleine aanpassingen als een andere knop kleur of tekst, tot het testen van twee compleet verschillende funnels. Door deze veranderingen aan te brengen en te kijken naar het effect daarvan, kun je betere inzichten krijgen in wat werkt en wat niet werkt voor je doelgroep.
De verschillende soorten A/B testen uitgelegd
Er zijn verschillende soorten tests die je kunt uitvoeren om te kijken welke versie het beste presteert. Naast A/B testen kun je bijvoorbeeld ook multivariate testing (A/B/n test) en A/A testen inzetten.
Bij multivariabele testen ga je niet alleen twee verschillende versies vergelijken, maar meerdere varianten van dezelfde webpagina. Dit kan handig zijn als je meerdere elementen van je webpagina wilt aanpassen en wilt kijken welke combinatie daarvan het beste werkt.
Bij A/A testen test je eigenlijk twee keer dezelfde versie van je webpagina. Dit doe je om te kijken of je testomgeving wel betrouwbaar is en of er geen fouten in zitten. Het kan namelijk voorkomen dat er bijvoorbeeld verschillen optreden door toevallige variaties in het gedrag van bezoekers.
Hoe krijg je data gedreven inzichten?
Top! Je weet nu wat A/B testen is. Maar, daarmee ben je er nog niet helemaal. Want hoe zet je de resultaten uit A/B testen om in waardevolle inzichten? Vraag jezelf het volgende af:
- Wat wil ik meten? (key performance indicators – KPIβs)
- Met welke tools kan ik mijn gekozen KPIβs meten?
Geen zorgen, we helpen je natuurlijk om antwoord te geven op beide vragen. Verderop in het artikel reiken we je ook een aantal tools aan waarmee je waardevolle data verzamelt.
Hoelang laat je een A/B test lopen?
Een goede loopduur voor een A/B test is afhankelijk van de conversie die je wilt verbeteren en de hoeveelheid verkeer naar je website, app of campagne. Als je veel verkeer hebt en je wilt een kleine aanpassing testen, dan kan een A/B test een week duren. Heb je minder verkeer en doe je grote aanpassingen? Dan kan een A/B test enkele weken duren, omdat je voldoende gegevens moet verzamelen. De focus ligt altijd op betrouwbare conclusies, en daar heb je flink wat data voor nodig. Je zoekt naar de sweet spot, want een te lange test kan juist weer leiden tot vervuilde data. Denk aan terugkerende bezoekers, die in beide varianten kunnen komen.
Om de duur van je A/B test te bepalen, kun je gebruikmaken van een A/B test calculator. Deze tool helpt je te bepalen hoeveel bezoekers je nodig hebt voor je test en hoelang je test moet duren om significante resultaten te verkrijgen.
Zo voer je een A/B test uit
Wat: check! Lengte? Check! Maar nu: uitvoer! Je hebt kennis vergaard, nu kun je aan de slag gaan en je (eerste) A/B test uitvoeren.
- Identificeer het probleem. Je start altijd met een probleemanalyse. Welk probleem wil je oplossen of welke conversie wil je verbeteren? Bijvoorbeeld: mensen sluiten de website tijdens het bestelproces.
- Bedenk een hypothese. Vraag jezelf af wat er mogelijk moet veranderen om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld: een korter bestelformulier.
- Bepaal hoe je succes meet. Hoe ga je meten of de ene pagina beter presteert dan de andere? Bijvoorbeeld: een afgeronde aankoop.
- Maak variaties. Bepaal of je twee of meer variaties wilt testen, en stel deze variaties op.
- Voer de test uit. Tijd om te testen! Start de A/B test en stuur een deel van je bezoekers naar de bestaande pagina en een deel naar de variant(en).
- Verzamel gegevens. Verzamel gegevens over hoe gebruikers zich gedragen op elke versie van de pagina. Dit doe je met verschillende tools.
- Analyseer de resultaten. Analyseer de verzamelde data en bepaal welke variant het beste presteert.
- Implementeer de winnende variant. Plaats de winnende variant op je website, maarβ¦
- Blijf meten! Check of je A/B test ook op een langere termijn werkt en blijf monitoren of je nog iets anders kunt verbeteren om conversie te optimaliseren.
Dit zijn de ultieme tools voor A/B testen
Je kunt verschillende tools inzetten om A/B tests uit te voeren. Onderstaande zijn verreweg het meest populair:
Google Analytics
Google Analytics kun je gebruiken om het probleem in kaart te brengen. Als je dan echt gaat A/B testen, gebruik je Google Optimize. Met Google Analytics meet je welke paginaβs veel bekeken worden, hoe bezoekers van pagina naar pagina navigeren en waar ze afhaken.
Google Optimize
Google Optimize is een gratis platform voor A/B testing, personalisatie en optimalisatie van websites. Het is ontwikkeld door (tada!) Google en biedt je een breed βassortimentβ aan inzichten. Daarnaast is het gekoppeld aan Google Analytics, en meet je dus ook makkelijk waar je nu staat.
Google heeft aangegeven dat vanaf 30 september 2023 Google Optimize niet meer zal bestaan. Tijd om te focussen op andere tools dus!
VWO
Met VWO kun je multivariate tests uitvoeren, maar krijg je ook beschikking over heatmaps en clickmaps. Deze tonen je waar gebruikers blijven staan op de pagina, en waar ze op klikken. Ook kun je met VWO de gebruikservaring afstemmen op specifieke klantsegmenten en -gedragingen.
Optimizely
Optimizely biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het maken en beheren van experimenten, evenals geavanceerde opties om specifieke doelgroepen te bereiken. Naast A/B-testen biedt Optimizely ook personalisatie- en aanbevelingsfuncties om bedrijven te helpen aangepaste ervaringen aan hun gebruikers te leveren.
ABtasty
ABtasty is een A/B test tool die zich richt op personalisatie en targeting. Het biedt een eenvoudige interface en een scala aan integraties waarmee je tot in detail erg doelgericht kunt testen.
Hotjar
Hotjar toont het gebruikersgedrag door middel van heatmaps en scrollmaps. Dit zijn βkaartenβ van jouw pagina. Hierop zie je met bepaalde kleuren waar mensen lang stil blijven staan (om bijvoorbeeld te lezen), waar ze op klikken en tot waar ze scrollen. Het geeft je inzicht in mogelijke redenen waarom bezoekers niet converteren.
Zo pak je A/B testen als een pro aan
Je kunt natuurlijk niet het spreekwoordelijke pand verlaten zonder de tips van de groei-experts bij Huray om je A/B testen nΓ³g succesvoller te maken. Lees mee!
Segmentatie van gegevens
Bij het uitvoeren van een A/B test is het belangrijk om de gegevens te segmenteren op basis van verschillende factoren zoals demografie, verkeersbronnen, apparaattypen, en meer. Dit kan helpen bij het identificeren van patronen en trends die niet zichtbaar zijn in de algehele gegevens. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaalde variant van de website beter presteert op mobiele apparaten dan op desktops.
Statistische significantie
Te vroeg stoppen met testen is een veelgemaakte fout tijdens A/B tests. Statistische significantie geeft aan hoe betrouwbaar jouw verzamelde data is. Deze betrouwbaarheid is alleen haalbaar als je data niet te wijten is aan toeval. Om te bepalen hoe groot je testgroep moet zijn voor betrouwbare data, gebruik je de eerder genoemde A/B test calculators.
Continu testen
A/B testen is geen eenmalige activiteit, maar een continu proces van optimalisatie. Zodra een test is voltooid en de resultaten zijn geanalyseerd, wordt de winnende variant de nieuwe controle en begint het proces opnieuw met een nieuwe hypothese. Continu testen kan leiden tot succesvolle verbeteringen en langdurig impactvolle marketing.
Vergelijk geen appels met peren
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de experimentele groep representatief is voor de doelgroep van de website. Bijvoorbeeld, als je de kleur van een knop wilt testen op een pagina die voornamelijk wordt bezocht door vrouwen tussen de 20 en 30 jaar oud, zorg er dan voor dat de experimentele groep dezelfde demografische kenmerken heeft.
Begin klein
Begin met kleine wijzigingen in plaats van grote veranderingen, zodat je beter kunt bijhouden welke veranderingen het grootste effect hebben.
Test één variabele tegelijk
Het kan verleidelijk zijn om zoveel mogelijk wijzigingen tegelijkertijd te testen om tijd te besparen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit de betrouwbaarheid van je resultaten kan beïnvloeden en het moeilijk maakt om te achterhalen welke wijziging verantwoordelijk is voor een verbetering of verslechtering van je resultaten. Test daarom één wijziging tegelijkertijd.
Houd rekening met seizoensgebondenheid en externe factoren
Het is belangrijk om te onthouden dat sommige factoren buiten jouw controle liggen en van invloed kunnen zijn op de resultaten van je A/B test. Seizoensgebondenheid, vakantieperiodes, weerpatronen en zelfs het nieuws kunnen van invloed zijn op de resultaten van je experimenten.
Het is essentieel om deze externe factoren in overweging te nemen bij het interpreteren van de resultaten van je A/B test. Het kan bijvoorbeeld zijn dat wijzigingen in het bestelproces van je website in de zomermaanden beter presteren dan in de wintermaanden. Omdat mensen in de zomer meer geneigd zijn om aankopen te doen.
Als je deze externe factoren niet in overweging neemt, loop je het risico om verkeerde conclusies te trekken uit je A/B testresultaten. Kijk dus niet alleen naar de resultaten, maar ook naar de context.
Ga voor marketingcampagnes met impact
A/B testen is een krachtige tool om datagedreven beslissingen te nemen en de conversieratio’s van je website of app te verbeteren. Het is belangrijk om een gestructureerde aanpak te volgen en rekening te houden met de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten van je A/B test.
Door te testen, te meten en te leren, kun je de gebruikerservaring van je website of app blijven verbeteren en de conversieratio’s verhogen. Blijf altijd testen en blijf op de hoogte van nieuwe trends en technologieΓ«n om ervoor te zorgen dat je altijd de beste resultaten behaalt.
Benieuwd naar andere groeimethoden voor jouw marketing? Laat hieronder van je horen!
Ontvang onze groeitips
"*" geeft vereiste velden aan