MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
Jurgen Gankema - Huray
Jurgen Gankema AI-operator
november 8, 2023

ChatGPT pakt door: je eigen chatbot trainen

Tamagotchi all over again! (If you know, you know)

Met de nieuwste updates van ChatGPT train je straks niet meer je eigen, virtuele huisdier, maar chatbot. Dat maakte OpenAI bekend tijdens hun keynote op 6 november. In deze blog lees je waarom dit wederom een grote ontwikkeling is & wat jij ermee kunt doen.

 

chatgpt4 update november 23

De allereerste DevDay

De ontwikkelingen voor ChatGPT gaan razendsnel en zijn haast niet bij te houden. Om de community op de hoogte te houden organiseerde OpenAI, het bedrijf achter AI-tools als ChatGPT en Dall-E, op 6 november de allereerste OpenAI developers conferentie “DevDay”.

Op het programma stond o.a. een keynote presentatie. Ik heb deze live bijgewoond (check ‘m zelf onderaan de blog) en zet de belangrijkste updates hieronder voor je op een rijtje. Met als grootste ontwikkeling: je eigen GPT-model ontwikkelen.

100+ miljoen wekelijkse gebruikers

Indrukwekkend. Dat is hoe we de gebruikersstatistieken omschrijven. Binnen een jaar tijd sinds de release van ChatGPT, heeft de tool wereldwijd nu wekelijks meer dan honderd miljoen actieve gebruikers. Het geeft aan hoe populair de tool is en hoe OpenAI de digitale markt disrupt.

Aangepaste instructies

OpenAI ontwikkelt de software steeds meer richting een tool waarmee de gebruiker ChatGPT volledig naar zijn eigen hand kan zetten. Een aantal maanden geleden was het bijvoorbeeld mogelijk om aangepaste instructies mee te geven aan je eigen account. Zo kan je jouw ChatGPT-omgeving volledig ’trainen’ om de tone-of-voice van jouw bedrijf te gebruiken, de doelgroep te leren of concrete bedrijfsadviezen te geven.

Creëer je eigen GPT-model

De nieuwe update, bekend gemaakt tijdens de Keynote, gaat veel verder dan dat. Vanaf nu kun je je eigen GPT-model volledig trainen en inrichten. En waar dit zoals gewoonlijk eerst als ‘speelelement’ zal worden gebruikt, is het ook voor concrete case studies in te zetten. In feite ontwikkel je straks dus je eigen applicatie, zonder codekennis te hebben. Daar word ik zelf ook blij van. 😉

Voorbeelden

Om je een beter beeld te geven, hebben de ontwikkelaars zelf al wat voorbeelden gegeven hoe dit in zijn eigen werk gaat.

Laundry buddy

Inktvlek op mijn trui, balen! Hoe krijg ik dit zo snel mogelijk weg? Even snel de “Laundry buddy” inschakelen, die volledig getraind is om wastips te geven.

laundry buddy


GPT-model configureren

Zelf je GPT-model dus volledig instellen. Het klinkt als een lastige klus, maar het juist de bedoeling van OpenAI om dit zo eenvoudig mogelijk te maken. En als we onderstaande screenshot bekijken, ziet het er ook redelijk gemakkelijk uit, waarbij de tool je stap-voor-stap verder helpt. Benieuwd of dit in de praktijk natuurlijk ook echt zo werkt. Het proberen waard!

gpt builder
Credits: OpenAI

Extra kennis meegeven

Ga je hiermee aan de slag, dan wil je natuurlijk dat je applicatie zo goed mogelijk kunt ‘voeden’. Je kunt je eigen GPT-model verder verfijnen door documenten te uploaden. Zo train je jouw model met extra kennis. Denk bijvoorbeeld aan interne documenten over bepaalde workflows. Zo leert het model nog meer specifieke informatie over jouw bedrijf.

“De App Store van AI”

De plannen van OpenAI reiken veel verder dan ChatGPT en Dall-E. Sterker nog, dit zou slechts het begin moeten zijn van een nieuwe digitale wereld. OpenAI CEO Sam Altman gaf maandag aan dat hij de ambitie heeft om van OpenAI “de App Store van AI” te creëren. De hierboven beschreven Custom GPT moet hierbij helpen, om ontwikkelaars zelf aan de slag te laten gaan om een slimme AI-tool te ontwikkelen. En die uiteindelijk publiekelijk te maken.

gpt store
Credits: OpenAI

Wanneer kan je van start?

De update is in Nederland in de week van 6 november uitgerold. Om toegang te krijgen tot de update moet je trouwens wel een Plus-abonnement hebben. Maar dat raad ik je sowieso aan, met alle mogelijkheden die ChatGPT biedt.

Bekijk hier de Keynote

De gehele Keynote terugkijken van DevDay? Deze 45 minuten zijn wat mij betreft het kijken waard!

Wekelijks een #MarkeTip in jouw mailbox?

Bijblijven met de snel ontwikkelende marketingwereld? In Huray’s MarkeTip delen we elke week een praktisch inzicht, waar jij direct mee aan de slag kunt. Abonneer je op onze LinkedIn-nieuwsbrief, of meld je hieronder aan!

Jurgen Gankema - Huray
Jurgen Gankema AI-operator jurgen@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde blogs

Stockfoto's vs AI-generated foto's
ChatGPT als inspiratiebron
Instagram Threads vs X
De rol van Fixatie in marketing
Stockfoto's vs AI-generated foto's
ChatGPT als inspiratiebron
Instagram Threads vs X
De rol van Fixatie in marketing