MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Let’s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark

12 tips waardoor je website goed scoort in Google

Herken je dit ook?

Je tweakt heel wat uren aan je website; je probeert van alles uit; en na drie maanden geef je maar een berg geld uit aan plug-ins en andere dingen ‘die misschien goed zijn voor de SEO’. En dit alles in de hoop dat je website sky high zal ranken in Google. Want hoe kun je leads voor je business genereren als niemand je kan vinden? Niet dus.

En tóch blijft je website ergens onderaan de zoekresultaten bungelen. Wat je ook doet. Het frustreert je: wat doe je toch verkeerd?!
Het antwoord daarop is dit: andere websites scoren hoger dan jij in Google, omdat ze bewuste stappen nemen om hun SEO te verbeteren. Ze proberen niet gewoon maar wat uit, maar ze weten precies waar ze mee bezig zijn.

No worries, het is gelukkig nog niet te laat om alsnog hoog in de zoekmachines te scoren! In deze blog lees je daarom dé 12 manieren om Google’s best friend te worden, waardoor je SEO-ranking verbetert.

12 tips waardoor je website goed scoort in Google _ Huray

SEO-tip 1: Optimaliseer de meta-titel & meta-omschrijving

Meta-titel

De meta-titel of ook wel title tag is superbelangrijk! Het is de titel die je in Google én in het tabblad van de webbrowser ziet.

Hoe schrijf je dan een goede meta-titel? Een goede meta-titel:

  • is een goed leesbare zin met het zoekwoord zoveel mogelijk vooraan
  • bevat minimaal 20 karakters & maximaal 67 karakters (inclusief spaties!)
  • bestaat uit minimaal 4 woorden
  • sluit af met de bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld: 18 tips waarom je website niet (goed) scoort in Google | Huray

Meta-omschrijving

Daarnaast is er nog zoiets als een meta description of ook wel meta-omschrijving. Bij de zoekresultaten in Google zie je van elke pagina een meta-titel, de URL en een korte omschrijving van die pagina. En de meta-omschrijving is dus die korte omschrijving.

Deze schrijf je zelf. En als ie goed genoeg is, dan neemt Google ‘m over. Maar vindt Google jouw omschrijving slecht? Dan komt er een geautomatiseerde meta-omschrijving te staan. En dan heb je geen garantie dat die omschrijving oké is.

Dus, hoe schrijf je een goede meta-omschrijving? Een goede meta-omschrijving:

  • geeft een samenvatting van je paginatekst in één wervende zin
  • bestaat uit minimaal 7 woorden
  • heeft het zoekwoord zoveel mogelijk vooraan staan
  • bevat minimaal 46 karakters & maximaal 156 karakters (inclusief spaties dus)
  • mag niet hetzelfde zijn als de meta-titel!

SEO-tip 2: Voeg Schema Markup toe

Een Schema is een symbolische vocabulaire van tags (of microdata) dat je aan je HTML kunt toevoegen. Zo verbeter je de manier waarop zoekmachines je webpagina lezen en weergeven in hun zoekresultaten. Schema wordt herkend door de zoekmachines Google, Bing, Yahoo en Yandex.

Kijk voor meer informatie over Schema’s op Schema.org.

Grootste voordelen van Schema’s

Meer ruimte in zoekresultaten. En dit leidt weer tot meer aandacht voor je zoekresultaten.
Meer verkeer naar je website door een hogere CTR. Wat natuurlijk weer leidt tot meer conversies.

SEO-tip 3: Verander een klein blogartikel in een monsterblog

Je eerste prioriteit moet zijn om je content aantrekkelijk, uniek en nuttig te maken. Dus beter een paar blogartikelen van opvallende killer-kwaliteit op je website, dan honderden blogs die qua inhoud ongeveer hetzelfde zijn als je concurrenten.

Upgrade je blog!

Wil je een leuk trucje weten om een supergoede blog te schrijven? Het is eenvoudig:
Zoek in je eigen database naar een kort artikel (van minder dan 1000 woorden, dus). Wel eentje die redelijk goed is qua inhoud natuurlijk, maar die nooit zijn volledige potentieel heeft bereikt.

Vervolgens besteed je een uurtje aan het “versterken” ervan. Dat doe je door meer tekst, grafieken, rapporten, visuals, enz. toe te voegen. En hoppa, je hebt een monsterblog van killer-kwaliteit in handen. En dat met weinig moeite.

SEO-tip 4: Fix de kannibalisatie van zoekwoorden

De wat? Kannibalisatie van zoekwoorden inderdaad. Dat betekent dat je verschillende blogposts en/of webpagina’s hebt die allemaal met hetzelfde zoekwoord proberen te scoren in Google.

Waarom is dit niet goed voor SEO?

Je vreet dan als het ware je eigen ranking op. Met andere, normale woorden: je concurreert met jezelf om een hogere positie in Google te krijgen.

Oplossing:

Je lost kannibalisatie van zoekwoorden in 4 stappen op:

  1. Controleer de inhoud van je artikelen en pagina’s: lijken ze veel op elkaar?
  2. Analyseer de inhoudsprestaties
  3. Bepaal met welke pagina je wilt scoren in Google
  4. Met de andere, concurrerende pagina/blog kun je 1 van de volgende dingen mee doen:
    – Samenvoegen met een andere tekst (monsterblog maken bijvoorbeeld)
    – Control, alt & delete 😉
    – Leid ‘m om met een 301 redirect naar de gerelateerde pagina
    – Plaats ‘m met een canonical tag.

SEO-tip 5: YouTube video’s op je pagina: ja of nee?

Kun je je SEO-vindbaarheid opkrikken met het embedden van YouTube-video’s? Het antwoord is simpel: nee. Het beïnvloedt je SEO-ranking helaas niet. Maar…

….dan hebben we het over de directe invloed op je ranking. Een video kan namelijk tóch indirect een positief effect hebben op je website-ranking, namelijk:

  • Het vergroot de betrokkenheid van je bezoeker;
  • Bezoekers blijven langer op je pagina hangen;
  • De SERP (Serp Engine Result Page) laat mogelijk wel thumbnails van je video’s zien.

Mocht je een YouTube-video op je website willen knallen, houdt het volgende dan wél even in je achterhoofd:

  • Ze hebben dus geen grote invloed op je directe SEO-scores.
  • Je video’s kunnen de website langzamer maken, maar snelheid wordt toch een behoorlijk belangrijk dingetje in 2021. Check Google’s Core Web Vitals.
  • De informatieve waarde van deze video’s. Heeft het wel toegevoegde waarde voor je bezoeker? Zo nee: niet doen.

SEO-tip 6: Houd je blog regelmatig bij 

Blog elke week, zodat Google je ziet als een autoriteit op jouw vakgebied. Zorg daarbij wel voor waardevolle inhoud, waar je (potentiële) klanten écht iets aan hebben.

SEO-tip 7: Maak boeiende infographics

Infographics zorgen ervoor dat ingewikkelde onderwerpen makkelijker te snappen zijn. Maar ook brengt het informatie tot leven. Alleen maar lappen tekst is wel een beetje saai, toch? Dat vindt Google ook.

Uit onderzoek bleek dan ook: “Mensen die aanwijzingen met tekst en illustraties volgen, presteren 323% beter dan mensen die aanwijzingen zonder illustraties volgen.”

Infographics zijn handig voor het opbouwen van links én voor het verdienen van organische inkomende links. Hoe? Door een visueel aantrekkelijke infographic te maken, die ook nog boordevol waardevolle statistieken en informatie staat. De kans dat mensen jouw infographic delen op hun eigen site of social media, vergroot je daarmee. Pak dit wel even SEO-handig aan en voeg daarom een embed-code toe.

SEO-tip 8: Link naar andere blogs in je eigen blog

Een blog is ook een social tool: hoe meer je zelf linkt naar andere websites, hoe groter de kans dat die mensen ook terug linken naar jouw website.

SEO-tip 9: Word gastblogger

Een van de meest directe voordelen van gastbloggen is het doorverwijzingsverkeer dat je daardoor krijgt. Neem in elk afzonderlijke blog minstens één link op die naar jouw eigen homepage verwijst.

SEO-tip 10: Zet in op AI-optimalisatie

Artificial intelligence (AI) wordt tegenwoordig in tal van SEO-toepassingen gebruikt, om jouw zoekervaring te verbeteren. Hiervoor gebruiken zoekmachines zowel text- als voice search.

Text and Voice Search

Jij vertrouwt op jouw favoriete zoekmachine die kunstmatige intelligentie gebruikt om relevante resultaten te leveren voor jouw zoekopdracht. Zoekmachines gebruiken geavanceerde AI, Machine Learning en Deep Learning om zoekopdrachten te verwerken en vervolgens te voorspellen welke resultaten aan een bepaalde zoekopdracht voldoen. Elke SEO-expert die algoritme-updates van Google volgt weet dat zoekmachines niet onthullen hoe precies hun AI-systemen werken. Maar ze geven wel aanwijzingen.

De technologie heeft dus een krachtig effect op hoe jouw inhoud scoort en op hoe jouw merk wordt gevonden. Daarnaast bepaalt het ook hoe zoekmachines de inhoud op jouw websites lezen en categoriseren.

In het verleden draaide SEO om het idee dat je één unieke pagina wilde maken voor elk zoekwoord. En dit zoekwoord pagina zou dan een toppresentatie moeten worden.

Maar tegenwoordig is dit heel anders. Na de Hummingbird en de RankBrain updates van Google, moesten we wel anders gaan nadenken. Deze algoritme updates hebben ons geleerd dat Google nu in staat is de gedeelde intentie achter soortgelijke zinnen en zoekwoorden te begrijpen. Google weet bijvoorbeeld dat zoekopdrachten naar “appartement huren” en “studio huren” dezelfde zoekintentie hebben.

31% van de respondenten van Search Engine Watch ziet AI-optimalisatie als effectief en waardevol. En ongeveer 29% beschouwt deze tactiek als belangrijk binnen de komende vijf jaar.

SEO-tip 11: Optimaliseer je zoekwoorden op een intelligente wijze

Maak gebruik van de kracht van 4 stappen :

  1. Zoekwoorden verzamelen
  2. Maak gebruik van answerthepublic
  3. Zoekwoorden groeperen
  4. Voorbeelden genereren

Stap 1: Begin met het verzamelen van zoekwoordgegevens met een zoekwoordtool, zoals Moz, Semrush of Ahrefs. Het toont (onder andere) automatisch gegroepeerde zoekwoorden op basis van jouw belangrijkste doel.

Stap 2: Gebruik jouw zoekwoord in Answer The Public. Zo vind je gerelateerde en longtail zoekwoorden, van échte zoekopdrachten in Google. Zo weet je dus ook wat iedereen precies zoekt op basis van jouw zoekwoord.

Answer The Public | Huray

Stap 3: Het groeperen van jouw zoekwoorden. Dit zijn de zoekwoorden die de meeste potentie hebben om vergelijkbare zoekwoord zinnen te vertegenwoordigen. In plaats van vijf verschillende bestemmingspagina’s te maken voor zoekwoorden als:

  • “appartement huren”
  • “studio huren”
  • “Wat kost een appartement huren”
  • “Hoe kan ik een appartement huren”
  • “appartement te huur”

Probeer zelf: Je maakt slechts één monster blog op basis van het voorbeeldzoekwoord zoals “Hoe kan ik een appartement huren”, die de mogelijkheid heeft om op Google te scoren voor alle vergelijkbare zoekopdrachten.

SEO-tip 12: Combineer Google Ads met SEO

Als je nauwkeurig je positie en organisch verkeer bijhoudt, dan kunnen advertenties de zichtbaarheid van je belangrijke zoekwoorden vergroten. Dat geldt dan met name voor zoekwoorden waarmee het je niet goed lukt om daarmee op pagina 1 in de zoekresultaten te komen.

Ook kun je Google Ads gebruiken om te kijken hoe consumenten op bepaalde zoekwoorden reageren. Je maakt dan een advertentie voor een bepaald zoekwoord. Van de mensen die dan op je ad klikken, check je wat ze daarna doen op je website. En dus kun je achterhalen hoe goed dat zoekwoord het doet om klanten binnen te halen.

Andersom aanpakken kan ook: kijk welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Zie je zoekwoorden met een hoog zoekvolume, en die tegelijkertijd sterke concurrentie hebben? Dan heb je kassa. Why? Omdat het toch al erg lastig is om die hoog te laten ranken in Google. En dus koop je dat zoekwoord als het ware op door er een betaalde advertentie mee te maken.

Aan de slag met SEO!

Met bovenstaande 12 tips kun je jouw website ongetwijfeld laten ranken. Wil je weten hoe jouw website er op dit moment voor staat én waar je jouw website kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op, wij stellen graag een rapport voor jouw website op!

 

Gebruikte bronnen:

Resultaat. Dáár worden we blij van. Resultaat in campagnes. 

Resultaat. Dáár worden we blij van. Resultaat in campagnes. 

Resultaat. Dáár worden we blij van. Resultaat in campagnes. 

Resultaat. Dáár worden we blij van. Resultaat in campagnes. 

Let’s Grow!

Waar ligt jouw uitdaging? Onze specialisten adviseren graag hoe jij deze de baas wordt.

Ben jij klaar voor groei? Dan is Huray klaar voor jou.

Grab a Coffee - Huray