MENU
SLUITEN
Huray up

Op zoek naar digitale groei? Letโ€™s grab a coffee.

Bellen Mailen
Huray watermark
Jurgen Gankema - Huray
Jurgen Gankema AI-operator
januari 15, 2024

AI Adoptie: Het belang van een Plan van Aanpak

Staat jouw organisatie te springen om te beginnen met AI? In dit artikel ontdek je waarom een doordachte, strategische benadering belangrijk is voor het succesvol integreren van AI binnen jouw huidige werkprocessen. We leggen de focus op de transformatieve kracht van AI & hoe je optimaal benut binnen de organisatie.

miniature backpacker with compass on white background

Plan van a(.i.)anpak

Laten we beginnen bij het begin. Waarom wil je รผberhaupt AI integreren in je bedrijf? Simpel gezegd: AI kan processen slimmer, sneller en efficiรซnter maken. KAN, want het gaat er maar net om hoe je met A.I. omgaat namelijk. De kwaliteit aan input die jij geeft, is de kwaliteit aan output die je terugkrijgt.

Voor de duidelijkheid: je moet AI niet gebruiken omdat het een hype is. Je gebruikt het omdat het concrete waarde toevoegt aan je bedrijf. En waar begin je dan? Met de onderstaande zes stappen ben je een heel eind op weg.

Stap 1: Analyse voor inzicht

Duik eerst eens in jouw bestaande werkprocessen. Wat werkt goed? Waar vind je knelpunten? Het inzichtelijk krijgen van deze informatie is van groot belang. Wanneer je dit in kaart hebt, weet je waar de mogelijkheden liggen om AI te integreren.

Stap 2: De juiste AI-Tool kiezen

Nu wordt het interessant. Het kiezen van de juiste AI-tooling is cruciaal. Kies niet de eerste de beste oplossing, maar voor tools die naadloos aansluiten bij wat jouw organisatie nodig heeft. Fun fact: er zijn inmiddels 11.000 AI-tools te vinden op Thereโ€™s an AI for that. En de teller loopt. ๐Ÿ˜‰

De perfecte tool bestaat misschien dus ook niet. Uit de honderden tools die wij al eerder testen, weten we inmiddels aardig wat wel en niet werkt. Ook dit blijft een kwestie van testen. Wij zijn namelijk geen robot..

Stap 3: Het team trainen

Je las het al: de kwaliteit die jij aanlevert, is de kwaliteit die je terugkrijgt. In deze stap komt de menselijke kant van technologie dus om de hoek kijken. De implementatie van AI gaat hand in hand met training. Niet alleen jij, maar je hele team moet met de tool om kunnen gaan. Duik met het team in de tool, geef aan wat de toegevoegde waarde en het mogelijke effect is als iedereen serieus met de tool aan de slag gaat. Want hoe meer je de tool leert kennen, hoe beter je hiermee om kunt gaan. Dit leidt automatisch tot een hogere kwaliteit input die je aan de tool geeft. Het effect daarvan? Die kun je inmiddels zelf invullen. ๐Ÿ˜‰

Stap 4: Implementatie en integratie

Dit is het spannende (en leukste!) deel: jouw AI-tool(s) in de praktijk brengen! Doe dit stap voor stap. Test de tool eerst eens met een klein onderdeel van het bepaalde proces. Leer van het resultaat, finetune het systeem en bereid het dan stap voor stap uit. Dit brengt ons direct bij stap 5.

Stap 5: Continue evaluatie

De wereld van AI staat nooit stil, het succes van jouw tool dus ook niet. Blijf de resultaten evalueren en pas de tool aan waar nodig. Dit is een dynamisch proces, geen eenmalige setup. De kans is groot dat jouw gekozen tool ook ontwikkelt. Nieuwe features komen uit, of er komt zelfs een concurrerende tool op de markt, met betere features. Blijf dus goed om je heen kijken!

Stap 6: Data compliance

Dit is misschien niet eens een stap, maar eerder een voorwaarde voor jouw AI-implementatie: data compliance. Welke procesoptimalisatie je ook doorvoert, de kans is groot dat hier bepaalde data aan gekoppeld is. Het is belangrijk dat deze, mogelijk gevoelige, data niet gebruikt wordt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan systeem trainingen.

Een plan van aanpak voor jouw AI-integratie?

De bedrijven die nu AI adopteren, zetten een serieuze stap voor op de concurrentie. Gebruik de komende tijd om jouw processen te analyseren en een plan van aanpak voor jouw AI-integratie op te zetten.

Heb je hier hulp bij nodig? wij gaan graag eens het gesprek aan om jouw bedrijfsprocessen te spiegelen aan de kansen van AI!

 

 

Jurgen Gankema - Huray
Jurgen Gankema AI-operator jurgen@huray.nl

Direct contact

"*" geeft vereiste velden aan

Vertel ons jouw uitdaging

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.